Home » Den utrolige videoen av en isbjørn som jager et reinsdyr sier mye om den nye menyen hans

Den utrolige videoen av en isbjørn som jager et reinsdyr sier mye om den nye menyen hans

by Thure Lindhardt

Et reinsdyr jager svømme og bli drept av en isbjørn i en førstefilmet jaktscene. Når pakkisen smelter under føttene hans, kan kongen av Arktis endre matvanene sine.

I den norske Svalbardskjærgården vil alt skje 21. august 2020, når havisen har trukket seg tilbake og med dem selene hvis bjørn spiser: En ungbjørn jager en hannrein i det iskalde vannet, tar ham igjen, drukner ham og bringer ham tilbake til jorden for å sluke ham. Forbløffet filmer et team fra en nærliggende polsk vitenskapsstasjon scenen og dokumenterer jakten på de to pattedyrene for første gang.

«Du kunne nesten høre fortellerstemmen»

« Det hørtes ut som en dokumentar », sier AFP Izabela Kulaszewicz, biolog ved universitetet i Gdansk. » I bakgrunnen kunne man nesten høre fortellerstemmen si at denne begivenheten er et must-see da vi sannsynligvis aldri vil se noe lignende igjen ».

Ifølge dem er episoden en del av en serie observasjoner som antyder at isbjørnen er mer sannsynlig å ty til jordiske byttedyr for å overvinne vanskeligheten med å sette labben på sel. På Svalbard, et område tusen kilometer fra Nordpolen, hvor skilt advarer om rovdyret, lever rundt 300 stillesittende bjørner sammen med rundt 20 000 reinsdyr.

Ifølge forfatterne av artikkelen har tegnene på predasjon mellom de to artene økt de siste tiårene. Det er to forklaringer på dette: tilbaketrekkingen av pakkisen, som holder bjørn på fastlandet i lange perioder, og økningen av rein på Svalbard siden jaktforbudet i 1925, bør ikke overfortolkes, mener andre eksperter.

Rein vil være et godt kosttilskudd for bjørn, også om sommeren.

« Hvis isbjørn drepte rein på 1950- eller 1960-tallet, ville det vært veldig vanskelig å se fordi det var få mennesker, få bjørner og få reinsdyr Tilbake på Svalbard, argumenterer Andrew Derocher, professor ved University of Alberta.

Selv om ringsel eller skjeggsel er deres favorittdelikatesser med sitt høye kalorifett, er bjørner opportunister som også har blitt sett spise unger, gnagere og til og med. Med sine 70 og 90 kg i voksen alder ville reinen også være et godt kosttilskudd for bjørnene om sommeren. magre kyr Som har en tendens til å forlenge seg ettersom temperaturen øker.

To dager etter å ha blitt filmet av polske forskere, ble den samme bjørnen sett sluke et annet reinsdyrkadaver. » Reinsdyr kan være viktig for i hvert fall noen bjørner hvis de må holde seg på bakken over lengre tid. », forsikrer den norske eksperten Jon Aars, medforfatter av artikkelen.

Isbjørnen er en dyktig svømmer

« Mens et og annet vellykket predasjonsforsøk på rein kan være bra for en bjørn (og media) på kort sikt, tror jeg det gjør lite for isbjørnen eller reinbestanden. Sier professor Ian Stirling fra Canadian Wildlife Service.

Som en dyktig svømmer – dens latinske navn er ursus maritimus – kan isbjørnen på land rett og slett ikke holde tritt med reinen eller overopphetes. Andre steder i Arktis er ikke karibu, som reinen kalles i Nord-Amerika, et like lett bytte som deres svalbard-søskenbarn, hvis årvåkenhet ser ut til å ha erodert siden jaktforbudet.

« De er også større dyr og har utviklet seg sammen med landlevende rovdyr, nemlig ulver, jerv og tundra-grizzlybjørner, noe som gjør dem vanskeligere byttedyr. », Observer Geoff York fra beskyttelsesorganisasjonen Polar Bears International.

Fremtiden for bjørn ser mørk også ut på Svalbard og omegn. » Det er ikke nok is til å mate en bestand av isbjørner », dommer Andrew Derocher. » Gitt trenden tror jeg isbjørnbestanden i Barentshavet, som Svalbard er en del av, vil dø ut dette århundret. ».

You may also like

Leave a Comment