Home » Det blir ingen lett flytur. «Stormen er det verste»

Det blir ingen lett flytur. «Stormen er det verste»

by Erlend Loe


PAP / Getty Images / Det polske landslaget står overfor en vanskelig flytur

Mateusz Skwierawski


Det polske teamet flyr onsdag med et spesielt pilotmannskap spesialisert på landing på Færøyene. Landet til våre rivaler i EM-kvalifiseringen i 2024 opplever en periode med storm og vind.

På grunn av sterk vind ble Bodo/Glimt-spillere som fløy til Færøyene for å delta i europacupene tvunget til å snu i sommer. I fjor (september 2022) tapte Tyrkia 2-1 i Nations League der, og etter kampen klaget spillerne over alvorlig trøtthet forårsaket av turbulensen flybesetningen måtte stri med under turen til øyene.

– Uvær er det verste. Jeg hadde flere ubehagelige flyreiser til øyene, hvorav noen endte med retur til Norge, hvor jeg overnattet. Det er ikke uvanlig at piloter prøver å lande flere ganger – forteller Michał Przybylski, en spiller fra det lokale B36 Torshavn-laget som har bodd på øyene siden barndommen.

Spesiallag

Det polske laget drar til Færøyene med charter onsdag morgen, men en time tidligere enn opprinnelig planlagt (rundt 08.20). Alt på grunn av de dårlige værforholdene i landet til våre rivaler. Teamet flyr lokale Atlantic Airways med et mannskap spesialisert på å lande på Vagar flyplass. Den er preget av en kort rullebane og regnes som en av de mest krevende i Europa. Manøvrer er også komplisert av værforhold.

Og oktober er en tid med stormer og vind på Færøyene. Av denne grunn blir lokale seriekamper ofte utsatt. Ytterligere værsammenbrudd er varslet onsdag og torsdag. Det ventes vind med hastigheter på opptil 80 kilometer i timen og det vil komme kraftig regn.

SE VIDEOEN: #dziejesiewsportcie: Et dyr falt på banen. Under spillet!

– Det blåser konstant der, ryster fly ved landing. Men vi har ingen informasjon om at noe var galt – sa Jakub Kwiatkowski, talsmann for PZPN, og la til: – I tilfelle komplikasjoner oppstår, har den polske siden utarbeidet en «Plan B».

– Avhengig av vindretningen kan det bli turbulens – fortsetter Przybylski. – Det hender at fly blir kansellert, men dette skyldes hovedsakelig tåke. Det lokale flyselskapet Atlantic Airways har absolutt høy landingseffektivitet. De har sitt eget operativsystem og godt trente piloter som kan lande selv under de verste forhold – sier fotballspilleren.

Siden jeg ble født på øyene

Przybylski har bodd på øyene siden han var tre år gammel. Faren Tomasz er tidligere spiller i Świnoujście-flåten og har bygget båter på Færøyene i nesten 20 år. Vår samtalepartner i den lokale ligaen nærmer seg to hundre kamper. Fotballspilleren hadde også en kort episode i Polen. I 2018 kom han til Widzew Łódź, da i tredje divisjon, i seks måneder spilte han også i en kamp for det polske ungdomslaget (U-20), men i tre år har han prøvd å få et færøysk pass og vil gjerne å spille for landslaget Play Færøyene

Vind kan være gunstig

Przybylski fortalte oss om endringene i lokalfotballen. – Latterlige dager er over. Forholdene blir bedre, hver klubb har minst én spillebane og akademier er opprettet. Unge spillere har muligheten til å prøve, spesielt til Danmark. De reiser i en alder av 15, også med familiene sine – de går på skole der, på lokale fotballskoler. Det eneste vi mangler er en hall fordi vi ikke kan spille i november og desember – det er storm og det blåser veldig. For nylig, i august, ble kampen vår i delstatscupen utsatt på grunn av en storm. Vinden kan være en fordel for Færøyene i andre etappe med Polen, hevder han.

Været skifter veldig raskt. Solen skinner og det er i ferd med å pøse regn. Tirsdag var det noen varmegrader og det kom snø og hagl. Våre spillere må utstyre seg med vinterjakke og lange underbukser. – Spillerne er forberedt på ulike forhold, dette er selvfølgelig ikke en forklaring, men vi vet at det ikke blir lett – kommenterer presidenten i det polske fotballforbundet Cezary Kulesza.

Det er mindre vind på stadion

Polakkene spiller på Torsvollur stadion med kunstgress. – Nasjonalstadion er ganske godt plassert og dekket, så vindkast bør ikke skape like mange problemer som på andre stadioner – legger Przybylski til.

I den første kampen i Warszawa beseiret laget vårt Færøyene etter to scoringer fra Robert Lewandowski, selv om det lenge ble uavgjort målløst (inntil 73. minutt).

Etter fem kvalifiseringskamper til EM 2024 ligger det polske laget på nest siste plass i gruppen og har kun flere poeng enn Færøyene. Hvis de hvit-røde ikke oppnår første- eller andreplass, noe som vil tillate dem direkte inntreden i turneringen, vil de spille i sluttspillet i mars neste år.

Presidenten i det polske fotballforbundet appellerer til fansen. «Mindre hat»

Tapet av Robert Lewandowski kan hjelpe landslaget. Det vil ikke være noe alibi (mening)
SE LAGSPIL I WP PILOT

You may also like

Leave a Comment