Home » Det første 100 % elektriske lasteskipet gjør sin jomfrutur

Det første 100 % elektriske lasteskipet gjør sin jomfrutur

by Thure Lindhardt

Verdens første elektriske – og snart autonome – containerskip tok sin første reise i den norske Oslofjorden. Yara Birkeland ville erstatte 40 000 lastebilturer årlig.

Opptil 3200 tonn gjødsel

sår liker å kalle seg den største gjødselprodusenten i verden. Hans elektrisk lasteskip 80 meter lang og 15 meter bred brukes derfor til transport av denne typen produkter. Den tilbyr plass til opptil 120 20 fots containere med en lastekapasitet på 3200 tonn. Når den er lastet på denne måten, er 6 av de 12 høydemeterne fortsatt synlige.

Hvilke lange destinasjoner vil dette elektriske skipet gå til? Faktisk ingen. Hans daglige reise vil alltid være den samme, rundt ti kilometer, mellom Porsgrunn-anlegget på Sørøst-Norge og havnen i Brevik.

For lange reiser har Yara et annet kort fra sin katalog: grønn ammoniakk. Selskapet er avhengig av dette produktet, enten det er økologisk oppnådd eller ikke, for produksjon av gjødsel. Gjennom datterselskapet Yara ren ammoniakk, utviklet den for grønn hydrogenfremdrift av langdistansebåter.

120 kilometer med autonomi

Med en toppfart på 15 knop (snaue 28 km/t) vil Yara Birkeland seile etter batteriet i et roligere tempo i størrelsesorden 6 til 7 knop (ca. 12 km/t). Dermed ville energikapasiteten til den komplette pakken på 6,8 MWh, fordelt på 8 rom, tillate en reise på ca 120 km før lading.

Verdier som kan flyttes i et forbruk på rundt 3,5 kWh / 100 km for 2 tonn. Til sammenligning er dette den omtrentlige vekten til en Tesla modell S. som forbrenner omtrent 5 ganger mer strøm, men 8 ganger raskere mens du kjører.

Batteriet leverer 2 motorer med 900 kW hver til drevet og 2 til med 700 kW for sidebevegelser, spesielt ved dokking, bortkjøring fra kaiene og lek med sidestrøm. Det elektriske lasteskipet ville ikke bare slippe ut store mengder nitrogenoksider i atmosfæren, det ville også redusere CO2-utslippene fra selskapets transport med 678 tonn per år.

Navigasjon autonom

Jomfruturen gjør det mulig for de involverte i prosjektet å gå over i en ny fase. Du gir deg selv 2 år til å gjennomføre testene som sertifiserer Yara Birkeland som et autonomt fraktskip. Enheten er basert på en serie sensorer som vitner om dens virkelige orientering i felten.

Dette for å eliminere risikoen for ulykker. Yara mener disse hovedsakelig skyldes menneskelige feil forårsaket av tretthet og feiltolkning.

Fra dette tidspunktet vil mannskapet om bord gradvis reduseres. Skipet sies å ikke ha noen menneskelig tilstedeværelse om bord 1 til 3 år senere. Og ikke bare for å komme seg rundt. Også for å forsyne batteriet med strøm og for å laste og losse containere.

En treg timeplan

Ingen umiddelbar kommersiell drift etter demonstrasjonen av det elektriske skipet. Det vil ikke gripe inn før neste år, mens den opprinnelige planen var for andre kvartal 2018. Timeplanen til Yara Birkeland-programmet, som allerede er bremset opp, virker ikke særlig dynamisk.

Det er to grunner. Den første er administrativ: regelverket som er nødvendig for autonom navigasjon, eksisterer rett og slett ikke i dag. Da er ikke Yara Birkeland-ruta den enkleste. Ruten gjennom en relativt smal fjord vil være overfylt med et bredt utvalg av båter, fra kajakker til andre lasteskip. Selve havnen i Brevik er svært travel og ikke alltid lett å komme seg til.

Det skal bemerkes at den fullt autonome driften av det elektriske lasteskipet Yara opprinnelig ble annonsert for 2020.

Et prosjekt fra 2017

Den første synlige steinen i Yara Birkeland-programmet, et partnerskap med Kongsberg-gruppen, ble formalisert i mai 2017. Avtalen omfattet byggingen av verdens første elektriske og autonome skip.

Anerkjent for å tilby høyteknologiske løsninger til kunder innen handelsflåten, offshore, olje og gass, forsvar og romfartsindustrien, er dette selskapet ansvarlig for å utvikle og levere all innovativ teknologi ombord på lasteskipet. Disse inkluderer drivverket med batteriet samt sensorene og deres integrering for autonom drift av båten.

Bygget er også kontrollert av Massterlys overvåkings- og driftssentral i Horten, et samarbeid mellom Kongsberg og det maritime selskapet Wilhelmsen.

Støttet av det nasjonale byrået Enova

Den norske nasjonale etaten Enova, som har i oppgave å støtte energiomstillingen og utvidelsen av fornybar energi, har støttet programmet med 133,5 millioner kroner (rundt 13,25 millioner euro). Den avgjørelsen ble tatt i september samme år, 2017, da en 6-meters demonstrator som bygger inn spesifikke teknologier ble presentert.

Året etter ble byggingen av Yara Birkeland overlatt til VARD-verftene, tidligere STX Europe. Ordren ble da anslått til 250 millioner kroner eller nesten 25 millioner euro.

You may also like

Leave a Comment