Home » «En frihet». En annen tidsenhet

«En frihet». En annen tidsenhet

by Erlend Loe


Twitter / Eurosport / TVP Sport / På bildet: de siste meterne av semifinalen / Svobodas reaksjon på å nå finalen

Simon Michalski


Vi pleide å ha «en wenta», nå har vi «en swoboda». Takket være Ewa Swoboda har en ny tidsenhet dukket opp i ordboken til polske fans.

Situasjonen gjelder selvfølgelig historien om Ewa Swoboda ved friidretts-VM i Budapest. I semifinalen på 100-meteren tok polakken tredjeplassen, så det var ingen garantert plass i finalen. 26-åringen måtte vente på utfallet av neste løp. Detaljerte resultater viste da at Swoboda endte på niendeplass, bare en tusendels sekund (0,001) sekund bak Dina Asher-Smith. Begge hadde samme tid på 11,01 sekunder.

Så gikk teknisk direktør for det polske landslaget i VM og dommersjefen i det polske friidrettsforbundet, Filip Moterski, inn i kampen og ba dommerne om å nøye sjekke tidene til begge spillerne. Han truet til og med med å anke til klagenemnda dersom det forelå en feiltolkning. Etter hans inngripen diskuterte dommerne. Da ble opptak av et mer nøyaktig kamera sjekket.

Det viste seg at forskjellen mellom sprinterne var én del av ti tusen (0,0001) og ikke én del av tusen (0,001) (flere) som opprinnelig antatt. HER). Men etter en rekke repetisjoner klarte ikke jurymedlemmene å bedømme om briten faktisk krysset målstreken raskere enn Swoboda. Derfor ble det besluttet å gi begge spillerne tilgang til den store finalen. For å forstå hvor liten forskjellen var mellom Smith og Swoboda, er det nok å sitere det faktum at et enkelt øyeblink tar 0,3 sekunder.

SE VIDEO: VM Budapest. Paweł Fajdek: Det finnes ingen uforgjengelige mennesker

I finalen, som hun til slutt ble tatt opp til, forårsaket Swoboda mange følelser blant fansen. Til slutt tok 26-åringen 6. plass. Aldri i historien har en polsk sprinter endt på en så høy plassering. Derfor er det ikke forgjeves at det etter denne situasjonen ble opprettet en ny tidsenhet – «en frihet» som tradisjonelt er lik 0,0001 sekunder. Dette er delvis en referanse til håndballhistorien.

I 2009 møtte det polske landslaget i håndball Norge i kvartfinalen i verdensmesterskapet. Femten minutter før kampslutt var det uavgjort 30:30. Så ba vår rivals trener om pause. I pausen uttalte den daværende hvit-røde treneren Bogdan Wenta følgende ord: «Bare roe deg ned, vi har god tid,» sa han. Det er verdt å merke seg at ballen var i norsk besittelse tidlig i kampen.

Wentas ord viste seg å være profetiske. Våre rivaler mistet ballen i kampen og Artur Siódmiak utnyttet at det norske målet var tomt. Platespilleren vår nølte ikke lenge og skjøt iskaldt over banen. Ballen fløy inn i nettet sekunder før sluttsignalet, slik at det polske landslaget kunne glede seg over 31:30-seieren og gå videre til semifinalen. Fra det øyeblikket er «en wenta» i 15 sekunder et slangbegrep.

Det ser ut til at den nye tidsenheten knyttet til Ewa Swoboda vil feste seg i hodet til polske fans i årene som kommer. Akkurat som i tilfellet med Bogdan Wenta og de 15 sekundene nevnt ovenfor.

Se også:
Ewa Swoboda tjente så mye
Frihet på alles lepper

You may also like

Leave a Comment