Home » Etter kampene – triumf og en følelse av katastrofe på samme tid

Etter kampene – triumf og en følelse av katastrofe på samme tid

by Erlend Loe

«Vi la merke til det den gangen. En ting jeg vet er at hver av utøverne våre ga sitt beste for konkurransen,» sa Daina Gudzinevičiūtė, president for den litauiske olympiske komité (LTOK), og reflekterte over starten av vinterlekene i Beijing.

Skiløperens oppdrag

Brannen under de XXIV olympiske vinterleker ble slukket i går på Beijing Olympiastadion.

Over 2800 idrettsutøvere fra 91 land deltok i konkurransen, inkludert 13 litauiske idrettsutøvere.

Den mest suksessrike av oss var skiskytterlaget for menn, som besto av Karolis Dombrovskis, Linas Banys, Tomas Kaukėnas og Vytautas Strolia – de avsluttet stafetten etter 7,5 km på 4. plass og tok 14. plass. I tillegg ble V.Strolia nummer 21 på 20 km individuelle løp.

Modestas Vaičiulis, en 32 år gammel skiløper som konkurrerte i sitt tredje OL, bar det litauiske flagget i lekenes avslutningsparade.

Den 32. M. Vaičiulis, toppidrettsutøveren ved vinterlekene i Beijing, er allerede den tredje i karrieren. (Foto: Vytautas Dranginis / LTOK)

«Dette oppdraget er en drøm som sjelden går i oppfyllelse. Jeg er takknemlig for denne muligheten. Det er en stor ære,» sa olympieren.

Norsk suksess

Norske utøvere fikk 16 gullmedaljer (37 totalt, inkludert 8 sølv- og 13 bronsemedaljer).

Fire topppriser gikk til skiskytter Johannes Thingnes Boe, tre til norske Marte Olsbu Roieiseland og skiløper Therese Johaug.

Den norske skiskytteren JTBoe har lagt til fem nye OL-trofeer til sin samling av idrettstrofeer, fire av dem gull. (Facebook-bilde)

Tolv olympiske mestere på det tyske landslaget, ni i det kinesiske og åtte i USA, Sverige og Nederland.

Andre russiske (totalt 32 trofeer), tredje tysk (27). Kanadiere (26), amerikanere (25), svensker, østerrikere og japanere (18 hver) fortsetter å konkurrere.

Tre medaljer ble vunnet av vinter-OL i New Zealand (gull og sølv – snowboardkjører Zoi Sadowski-Synnott, gull – akrobatisk skirepresentant Nico Porteus).

Latvia, Estland og Polen deler plassene 27-28 (én bronsemedalje hver).

Leter etter svar

En høyst uventet ydmyk opptreden av polakkene. Sist gang våre naboer gikk tomhendte var i Nagan i 1998, hvor de ikke vant en eneste medalje.

«La oss se hvordan barna våre kommer til skolen? De fleste blir hentet og fraktet av foreldrene. Kroppsøvingstimer vil bli ledet av lærere i høye hæler, sa Pawel Zygmunt, en tidligere kjent skøyteløper og konkurrent til de fire vinter-OL, i et intervju med polsk TV. – Barn går mindre enn å stirre på smarttelefoner eller fordyper seg i dataspill. En svak generasjon vokser opp, nasjonen er truet av katastrofe.»

Ved vinter-OL 2010 i Vancouver og 2014 ved Sotsji-lekene vant polske olympiere seks medaljer hver, men i 2018. Det er bare to i Pyongyang.

Hver av våre utøvere som har konkurrert i OL har gjort sitt beste i konkurransen.

Historisk finsk gull

Ishockeyturneringen for menn ble vunnet av finnene, som beseiret russerne 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) i finalen.

Dette er det første OL-gullet for finske ishockeyspillere. De vant sølv i Calgary i 1988, og i Torino i 2006 og 1994. Lillehammer, 1998 Nagan, 2010 I Vancouver og 2014. I Sotsji – bronse.

Slovakene tok tredjeplassen og beseiret svenskene 4-0 (0-0, 2-0, 2-0) i den lille finalen.

På 11. plass – det latviske landslaget, som tapte alle fire kampene. Kineserne (12. plass) opplevde aldri glede over seier.

Hockeyspillere for kvinner fra Canada (1. plass), USA (2. plass) og Finland (3. plass) vant medaljer i kvinnenes arrangement.

Fakler i stedet for medaljer

Den mest skandaløse kunstløpskonkurransen fant sted – et sett med medaljer ble ikke delt ut.

Lagkonkurransen ble vunnet av representanter for Russland, sølv – av USA, bronse – av japanske skatere.

Det viste seg imidlertid at forbudte stoffer ble oppdaget i kroppen til Kamila Valieva, som representerte det russiske landslaget, så prisutdelingen ble utsatt.

Den internasjonale voldgiftsdomstolen for idrett (CAS) har imidlertid latt den 15 år gamle utøveren fortsette å konkurrere i lekene, men Den internasjonale olympiske komité (IOC) har besluttet å ikke holde en offisiell medaljeseremoni.

IOC-president Thomas Bach har til og med foreslått et kompromiss: gi skatere symbolske trøstepriser – olympiske fakler.

Det amerikanske kunstløpslaget anket til CAS, men det ble avslått.


You may also like

Leave a Comment