Home » FIFA verdensmesterskap i Qatar: skyteforbud?

FIFA verdensmesterskap i Qatar: skyteforbud?

by Thure Lindhardt

Etter å ha vært varetektsfengslet i mer enn 30 timer ble de løslatt uten siktelse. Politiet sjekket bildene deres og avhørene de har gjennomført. Slippes ut og returnerte umiddelbart til Oslo med lettere bagasje: de ble fratatt utstyret. Disse to journalistene, Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani, jobber for den norske allmennkringkasteren NRK. De undersøkte de kontroversielle forberedelsene til fotball-VM. De ble arrestert i Doha 21. november, nøyaktig ett år til dagen før verdenscupstart.

Qatarske myndigheter anklager de to journalistene for overtredelse. Interessentene svarte at fullmakten ble gitt muntlig. Myndighetene uttaler også at «alle filmtillatelser ble gitt til dem før de kom«For å fjerne mistanker om et angrep på pressefriheten.

En ting er sikkert, det er alltid sensitive saker, spesielt rundt byggeplassene til VM-stadionene. Tema våre norske kolleger studerte. Vakten, den britiske avisen, kjørte en lang etterforskning og gir dette tallet: 6500 dødsfall på ti år blant arbeidere fra India, Pakistan, Nepal eller Sri Lanka. Qatar avviser disse påstandene og innfører sin arbeidsrettsreform, innføringen av en minstelønn. Menneskerettighetsorganisasjoner ønsker en etterforskning.

Den norske utenriksministeren ringte Qatars ambassadør til Oslo. Statsministeren relativiserer fakta «uakseptabelt«. Presidenten i Norges olympiske komité ønsker»Ikke mer å tildele store sportskonkurranser til land som ikke respekterer pressefriheten«.

Norge kvalifiserer ikke til VM i 2022, men ideen om en boikott ble gitt uttrykk for i landet lenge før den ble avvist. NRK-kanalen oppfordrer ikke til boikott. På nettsiden hennes lover hun å kringkaste spillene, men ønsker også å fortsette etterforskningen og ber om en «undersøkende journalistikk, uavhengig“, Også i Qatar.

You may also like

Leave a Comment