Home » Jan Niepomniashchi er igjen i ledelsen. En sjakkkamp som du ikke har sett på lenge

Jan Niepomniashchi er igjen i ledelsen. En sjakkkamp som du ikke har sett på lenge

by Erlend Loe

Tirsdagens kamp varte i mindre enn fire timer og ble avsluttet etter 37 trekk.

SE OGSÅ: Jan-Krzysztof Duda mot de beste sjakkspillerne i Europa. Sjakk erobrer Kraków i juni!

I det franske forsvaret klarte Liren å skape en solid posisjon for Black på sin debut. Han hadde en svak bonde på c6, men brikkene hans var mer aktive. Etter hvert som tiden gikk, klarte imidlertid Niepomniszchi å få mer initiativ og presset seg inn på den kongelige fløyen. I et tett parti forenklet kineserne posisjonen ved å bytte tunge brikker, men fikk mer og mer problemer etter hvert. Med bare 44 sekunder igjen til første tidssjekk gjorde han feiltrekket 33…Rd3 i en kritisk posisjon og måtte snart regne seg som slått.

I de forrige syv kampene i verdensmesterskapet, endte totalt fem med seier til en rival. De to spillerne deltar i en uforutsigbar og spennende kamp som ikke er sett i en sjakkkamp på dette nivået på lenge.

I hovedstaden i Kasakhstan kjemper stormestere på andre og tredjeplass på FIDE-rankingen om den 17. verdenstittelen i historien, arvet fra tidligere mester Magnus Carlsen. I fjor ga den 32 år gamle nordmannen opp tittelforsvaret. Han innrømmet at han ikke lenger følte seg motivert til å spille et nytt spill.

Carlsen har vært verdensmester siden 2013 da han detroniserte Viswanathan Anand. Etter det forsvarte han mesterskapskronen fire ganger i kamper om tittelen, og vant igjen med den indiske stormesteren (2014), russeren Sergei Karjakin (2016), amerikaneren Fabiano Caruana (2018) og i desember 2021 dukket han opp som mester bedre enn glemsom.

Spillet mellom Niepomniashchi og Liren består av 14 runder og vil vare til 29. april, med mindre en av rivalene scorer 7,5 poeng tidligere. I tilfelle uavgjort vil vinneren bli avgjort i Fast Track-sluttspillet 30. april.

Premiepotten er på to millioner euro. Vinneren får 60 prosent av det beløpet, taperen får 40 prosent.

Onsdag er den fjerde dagen uten spill.

Utenriksdepartementet, PAP

You may also like

Leave a Comment