Home » Nordmennene kom tilbake fra lekene med 37 medaljer. Sport er hennes suksessoppskrift! :: Magasin :: RMF FM

Nordmennene kom tilbake fra lekene med 37 medaljer. Sport er hennes suksessoppskrift! :: Magasin :: RMF FM

by Erlend Loe

Vinter-OL i Beijing er bak oss og Norge vil være stolte. Landslaget i dette landet vant ikke mindre enn 37 medaljer, hvorav 16 var gull. Hva er oppskriften på norsk suksess? Det viser seg at de har sport i blodet! Ukasz Pawowicz fra det polske samfunnet Radio Wataha, som var gjest hos Ola Filipek på nettradio RMF24, fortalte oss om det. Alle intervjuene er nedenfor.

Norsk «oppskrift på suksess»


Olympiske vinterleker i Beijing det vil gå ned i historien. Det norske laget kommer tilbake fra Kina med rekordmange medaljer. Nordmennene kunne vinne 37 mynter, 16 av disse var gullmynter. Et imponerende resultat som sikret dem førsteplassen på medaljerangeringen i OL.


Hva ligger bak Norges suksess i de olympiske leker? Ukasz Pawowicz fra det polske miljøet Radio Wataha, som har bodd i Norge i over 15 år, fortalte om dette i kveldsprogrammet til nettradioen RMF24. Det sa han i et intervju med Ol Filipek Nordmenn er stolte av sine landsmennsom tappert kjempet for suksess.

De er stort sett stolte. Det kjentes på hver eneste sving. På hver arbeidsplass var det spesielle TV-apparater som sendte de olympiske leker. Spillerne hadde stor støtte fra nordmennene – sa Ukasz Pawowicz på lufta.

37 medaljer er et imponerende resultat. Hva er oppskriften på norsk suksess? Den sakkyndige er ikke i tvil om at f.eks Sport flyter bokstavelig talt inn i yachten deres:

Jeg mistenker at det er fordi de er født med ski eller sport i blodet. For dem står det på agendaen. Da jeg kom til Norge for 15 år siden, ble jeg veldig imponert over deres innstilling til livet. Det hele er veldig godt organisert forklarer han.

Nordmenn lærer idrett fra de er små

Interessant, Nordmenn lærer idrett fra de er små. Tren ikke bare gutter, men også jenter. Foreldre er også svært interessert i å melde barna sine på idrettsaktiviteter. Selvfølgelig er det ingen mangel på samarbeid fra foreldre:

Det er en veldig stor tilgang til sport fra ung alder. Ikke bare for gutter, men også for jenter […]. Det er travelt hele tiden, og det er positivt hvis du virkelig ønsker det. I klubber organiserer vi oss som regel slik at den ene forelderen henter noen barn på veien (og tar dem med på trening – red.anm.). Hun sier.

Det kommer nok som en sterk overraskelse på mange av oss at så mange barn trener når vi vet hvor mye det koster å trene. For innbyggere i Norge er imidlertid ikke økonomiske problemer et hinder for å hjelpe de yngste med å utvikle sine atletiske vinger.

Det er lettere i Norge fordi du tjener nok penger til opphold, sport og fritid av alle slag. Ikke noe problem med det. Du betaler for alt, akkurat som i Polen. Dette er imidlertid ikke mye penger sammenlignet med inntjeningen Hun forklarer.

Ukasz Pawowicz har tre sønner på 22, 20 og 15 år. Alle tre har lært idrett siden de var barn. På et tidspunkt hendte det til og med at gutta forlot en trening og … umiddelbart gikk til en annen.

Helt i begynnelsen, da de gikk på skolen, var de engasjert i ikke-ballspill som gutter. Disse jentene spiller det. Fotball var hennes første og langvarige sportslige engasjement […]. Deretter tennis, treningsstudio og svømmebasseng. Den er aktiv hele tiden. Da de forlot den ene (trening – red.), gikk de til den andre han legger til.


Sport er nordmenns liv

I Polen sliter foreldre ofte med å holde barna unna dataskjermer og telefoner. Ukasz Pawowicz tror imidlertid ikke at polske barn oppdras «annerledes».. Det er bare det at sporten er innskrevet i nordmenns nasjonale identitet.

Jeg tror at hvis noe er normen i et bestemt land, trenger du ikke å overbevise noen om det. Og sport er normalt i Norge. Hvis noen ikke spiller fotball her, er det «rart», men ingen ser det annerledes Hun forklarer.

I tillegg Sport er virkelig levende i Norge! Ukasz Pawowicz er ikke i tvil om at fysisk aktivitet ikke bare gjør at nordmenn lever bedre, det får dem også til å leve lenger.

Eldre ser også fantastiske ut her. Når jeg gikk gjennom byen med vennene mine, så jeg en «flott figur» gå i det fjerne. Men da jeg gikk forbi henne, var det tydelig at hun var godt oppe i sekstiårene […]. Det er virkelig utrolig at idrett henger sammen med praktisk talt hele livet til nordmenn vil han si.

Dette gjenspeiles selvsagt i statistikken. Nordmenn lever i gjennomsnitt ca 87 år, mens polakker lever ca 77 år. Så du kan si med sikkerhet: «Sport er helse»!

Når og hvordan vil han be om høyning? Sjekk ut noen enkle råd om hvordan du spør din leder!

Økende inflasjon, høye gass- og strømpriser og alltid de samme lønningene – dette er utfordringene mange arbeidere i Polen står overfor. De fleste av dem lurer på om det er det rette tidspunktet å be sjefen om en lønnsøkning. Er den på nå…

Kilde: Radio RMF24


You may also like

Leave a Comment