Home » Olivia Baleišytės sølv i starten av Trek Champions League

Olivia Baleišytės sølv i starten av Trek Champions League

by Thure Lindhardt
O.Baleišytė, S.Krupeckaitė, V.Lendelis. BILDE: UCI Champions League

Audiovisuelle spesialeffekter og et fartsdrama som minner om en actionfilm – den første Champions League-konkurransen til den internasjonale sykkelunionen (UCI) snudde en ny side i sykkelhistorien på lørdag. De 72 beste syklistene i verden, inkludert dronningen av den litauiske sykkelruten Simona Krupeckaitė, de lovende unge rytterne Olivija Baleišytė og Vasilijus Lendelis, startet et prestisjefylt løp og konkurrerte om premiepenger på over en halv million euro. I den første etappen var O. Baleišytė den mest suksessrike på Velodrome of Palma, og ble nummer to i løpet og femte i eliminatoren.

Som lovet var ikke dette et vanlig banesykkelritt. Åpningen av UCI Cycling Champions League har holdt alt den lover: Den etterlengtede konkurransen åpnet med et imponerende lys- og lydshow. Utøverne selv la ikke skjul på sin beundring og filmet og fotograferte øyeblikkene i konkurransen, på den tiden sparte ikke den fylte arenaen på applausen fra alle utøverne. Spanjolene støttet ikke bare sine landsmenn, men applauderte også alle deltakerne, og skapte en unik atmosfære.

S. Krupeckaitė og V. Lendelis deltok i sprint- og keirin-kamper, og O. Baleišytė – i utholdenhet (scratch og eliminering) kamper.

V. Lendel var den første som dukket opp på ruten. Han kjempet med Tokyo olympiske mester Jeffrey Hoogland og Jordan Castle fra New Zealand. Til tross for all innsatsen hans, kastet Lendel seg på nederlandske Radstar, passerte New Zealanderen, endte på andreplass, men kom seg ikke inn i neste sprintrunde. Olympisk mester, verdensmester og årets frontløper Harry Lavreysen, som ble regnet som favoritt fra start, var uslåelig i denne kampen. I finalen møtte han den russiske talsmannen Mikhail Jakowlew. Selv om russerne prøvde å kjempe, avsluttet den nederlandske sportssuperstjernen selvsikkert og tok nok en seier denne sesongen.

Så begynte kvinnenes nøkkelringkamp med S. Krupeckaite, en deltaker i fem olympiske leker. Heller ikke her kom utøveren som annonserte slutten på karrieren, som ikke gjorde det så bra på konkurransekvelden, til neste etappe – Simona rykket ned til sine konkurrenter i sin undergruppe. Olympisk mester Kelsey Mitchell fra Canada oppnådde det beste resultatet i første runde og fikk 20 studiepoeng og ledertrøya.

Både i kvinneløpet og demonstrasjonsløpet kunne O. Baleišytė overraske ikke bare deltakerne, men også deltakerne samlet på arenaen. I det løpet kjørte syklisten 20 runder og Olivia fortsatte å bryte fremover, men kanadiske Maggie Coles-Lyster overtok henne i mål.

Senere startet herreløpet, der spanjolen Sebastian Mora fikk mest støtte på Velodromen i Palma, men Corbin Strong fra New Zealand fullførte.

S. Krupeckaitė dukket opp igjen i kvinnenes sprintkamp. Hun kjempet med all sin styrke i sin undergruppe, men landet på kanadiske Lauriene Genest og ble nummer to. Likevel fikk Simona stor støtte og den litauiske trikoloren blomstret på arenaen da Mallorca har et stort litauisk samfunn.

De sterkeste representantene for denne kampen, inkludert O. Baleišytė, møttes i eliminasjonskampen. Her gikk én utøver av gårde i hver runde. O. Baleišytė var også en av de fremste i denne kampen og tok ledelsen flere ganger. Panevėžys var blant topp 7, men ble bak i femte runde og trakk seg fra konkurransen. Vinneren her var briten Katie Archiebald, men O. Baleišytė, støttet av de litauiske fansen som åpnet hele Palma-arenaen, fikk mest applaus fra publikum. Etter første etappe ligger syklisten på tredjeplass i den samlede rangeringen med 28 poeng og dekkes kun av Ms. Archiebald (33 poeng) og Ms. Coles-Lyster (30 poeng).

«Støtten fra publikum på arenaen var enorm, det hjalp meg mye. Jeg håper å få enda mer støtte i Litauen. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente i dag, så først ville jeg bare ha det hyggelig. I Scratch-kampen, jeg ønsket ikke å spille katt og mus og ta risiko. Jeg holdt et høyt tempo og så etter en premie. Når det gjelder eliminering, er taktikken min alltid den samme – å være foran og holde meg i topp 5. Det var et øyeblikk da jeg trodde jeg skulle være ute i en runde, jeg tror jeg ble reddet av dommerne som telte i en runde. I Panevėžys skal jeg prøve å se enda bedre ut. Jeg ble også håper på en slik begivenhet , Alt er flott, jeg ser virkelig frem til den andre etappen i Panevėžys, sa O. Baleišytė etter forestillingen.

V. Lendel kom inn igjen i kampen i Keyrin-kampen for menn. Sykkelkollegaen hennes Miglė Marozaitė fra Panevėžys, som kom for å støtte henne, viste god form i kvalifiseringsløpet til denne kampen, holdt andreplassen lenge, men holdt seg på tredje strake og nådde ikke neste etappe. Vinneren av denne kampen ble japaneren Kento Yamasaki, som forøvrig ikke kunne unnslippe den merkelige situasjonen. Japaneren holdt ikke fast på sykkelen kort tid før start og falt, noe som ikke hindret ham i å vinne.

I tillegg til fartsdramaet nøt publikum de spesielle video- og lydeffektene, og skjermene viste ikke bare resultatene, men også utøverne opp til 75 km/t. Utviklingshastighet, puls, som i konkurranser ofte nådde nesten 200 slag i minuttet.

Etter kampen om Champions League av UCI sykkelbanen på Mallorca 27. november. vil flytte til Arena Panevėžys «Cido», hvor det samme programmet og et unikt show venter på deg. Med arrangementet ønsker vi også å hylle S. Krupeckaitė, som avsluttet karrieren og annonserte at hun sluttet fra stor idrett.

You may also like

Leave a Comment