Home » skihopping. «For de døde er evigheten så lenge de huskes»

skihopping. «For de døde er evigheten så lenge de huskes»

by Erlend Loe

Hvert år 1. november reserverer vi tradisjonelt en plass på nettsiden vår for å minnes de som også symbolsk har gått inn i hopphistorien og gått bort i løpet av de siste tolv månedene. Dagen i dag blir ikke annerledes. Dette inkluderer spillere, trenere, aktivister og journalister.

Han døde 23. november 2021 Jan Kawulok, født 27. januar 1946, spesialist i Nordic Combined, som imidlertid ofte presenterte seg som skihopper. I 1968 endte han på 20. plass i double ved Grenoble-lekene. Hans største suksess som hopper var i 1967 i den sveitsiske turneringen. Han utnyttet det faktum at de beste ikke kom seg til de fire Helvetic-hoppbakkene og tok 1., 3., 9. og 4. plass i individuelle konkurranser.Dette ga ham tredjeplassen i sammenlagt, selv om han kjempet om seieren til kl. slutten. I 1971 ble han polsk mester i hopp i Szczyrk.

Han døde tirsdag 24. mai i en alder av 91 år Jan Gasiorowski, en trener for Wisła Gwardia Zakopane-klubben, en trener for mange talenter fra Podhale, inkludert Wojciech Fortuna, som ofte ble omtalt som sin andre far av gullmedaljevinneren i Sapporo OL i 1972. Til å begynne med ledet han barn i forskjellige disipliner, men det begynte å overgå evnene hans, så han fokuserte kun på hopp. Han var kjent for sin sterke hånd mot anklagene sine, blant dem prøvde han å opprettholde en jerndisiplin. «Gąsior», som han ble kalt, jobbet tett med lagtrener Janusz Fortecki. Som uformell assistent for den personlige treneren prøvde han og Fortecki å introdusere innovative løsninger for opplæring av polske representanter. Etter eksemplet til treneren til verdensmesteren i volleyball og den olympiske mesteren Hubert Wagner, ble spillerne utstyrt med vester som veide ti kilo, der de trente utholdenhet og løp like mange kilometer. Om sommeren drev hopperne vannski og fløy seilfly. Zakopane-treneren var en av dem som kjempet til siste slutt for at Fortuna skulle sette seg på flyet til Hokkaido og gjøre jobben sin.

Den 25. juni, i en alder av 82 år, ble Dr. Zbigniew Banet. Nettstedet Wilkowice.pl beskrev profilen hennes som følger: en mangeårig president i LKS «Klimczok-Bystra», en populær og respektert sosial aktivist, samt en beskytter og sportsentusiast. Mange ganger verdsatt og tildelt – prisvinner av den prestisjetunge prisen til Staroste av Bielsko Józef Londzin (2015), tildelt offiserskorset av Order of Polonia Restituta tildelt av presidenten i Republikken Polen (2019). Æresborger i Wilkowice kommune og en av de mest fremragende personlighetene med sterkest tilknytning til kommunen vår. Elevene hans i klubben inkluderte Lukasz Kruczek og Jakub Wolny. Han var initiativtaker til å bygge små hauger i Bystra.

Sveitseren døde 29. juli i en alder av 90 år Hans-Heini Gasser-Sutter. Han har hatt en avgjørende innflytelse på utviklingen av skihopping de siste 50 årene. Fra 1964 til 1980 var han byggeleder for hoppbakkene i det sveitsiske forbundet. I årene 1973 – 2020 jobbet han som medlem av underutvalget for bygging av hoppbakker i Det internasjonale skiforbundet. Han var ansvarlig for alle «matematiske saker», inkludert registrering og måling av baner, etablering av standarder for bygging av trygge hoppbakker, utvikling av konverteringsregler for vindeffekter og endring av startstangen. Som sivilingeniør tegnet han også andre idrettsanlegg og ikke bare idrettsanlegg. Han ble kalt et «geni». – Vi takker ham for hans enestående profesjonalitet på jobben, men også for verdiene han skapte for samfunnet vårt – tok farvel med Sandro Pertile på vegne av FIS.

Han gikk bort 13. oktober i en alder av 94 år Halvor Naes Norsk skihopper. I den historiske første Four Hills-turneringen tok han to plasser. Ved de olympiske leker i Oslo kom han nær en medalje (fjerde i 1952). Fire år senere ble han nummer 11 i Squav Valley og ble norgesmester i 1957. Hans prestasjoner inkluderer også tredjeplasser ved Holmenkollen skifestival i 1952 og ved de svenske skilekene et år tidligere. I 1964 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Hun døde forrige uke i Holtaalen i en alder av 107 år Helga Aspas, en av Norges eldste kvinnelige innbyggere. På 1930-tallet var hun en av få norske kvinner som drev skihopping. Livsrekorden hennes var 22 meter.

De siste månedene har vi også sagt farvel til to fremragende sportsjournalister, Andrzej Stanowski og Markus Serafinasom rapporterte i flere tiår for polske medier om hendelser fra hoppbakkene i verden, var også forfattere eller medforfattere av hoppbøker.

***

For dette
som dro
Inn i en ukjent verden
flamme i vinden
Vinden svaier.

Så mange blomster til henne
Under kirkegårdsmuren
Og høsthimmelen
Ovenfor.

For henne
Speiderverge
Og en haug med flagg
Og for henne den dagen –
Første dag
November.

Danuta Gellnerova «For de avdøde»

Les også: «Han døde foran øynene våre» – historien om et tragisk hopp av en ung polak

You may also like

Leave a Comment