Home » Tre konkurranser i Planica på slutten av sesongen

Tre konkurranser i Planica på slutten av sesongen

by Erlend Loe

Tre verdenscupkonkurranser i skiflyging vil finne sted i Planica fra fredag ​​til søndag. Seks polakker starter på den enorme bakken i Slovenia: Piotr Żyła, Kamil Stoch, Paweł Wąsek, Aleksander Zniszczoł, Andrzej Stękała og Jan Habdas.

I dag (torsdag) klokken 10:30 lokal tid er kvalifiseringen til fredagens individuelle konkurranse satt opp. Lagkonkurransen er på lørdag, og sesongavslutningen med deltagelse av 30 verdenscupspillere går søndag. Dawid Kubacki, som avsluttet sesongen for tidlig på grunn av helseproblemer som rammet kona Marta, vil imidlertid ikke være der.

Hopperne konkurrerer i Planica 7-syklusen, som tar hensyn til oppnådde karakterer i kvalifisering, lagkonkurransen og to individuelle konkurranser. Siden 2018 har Stoch, japanske Ryoyu Kobayashi (2019), tyske Karl Geiger (2021) og slovenske Timi Zajc (2022) triumfert i Planica 7. I 2020 var det ingen konkurranser i Planica på grunn av utbruddet av koronaviruspandemien.

Det blir ingen store endringer i toppen av verdenscuppen under konkurransen i Planica. Nordmannen Halvor Egner Granerud sikret seg allerede krystallkloden i Vikersund. Den andre østerrikeren Stefan Kraft er 438 poeng bak seg. Den fjerde sloveneren Anze Lanisek har 1.519 poeng og kan passere Kubacki, som mangler i Planica, med 1.592 poeng. Ryoyu Kobayashi på femteplass har 1011 poeng og vil ikke kjempe om en plass på verdenspallen.

Granerud har allerede sikret seg \Krystallkulen. (Foto: GEIR OLSEN/NTB/AFP via Getty Images)

Kobayashi bekreftet imidlertid sin gode form ved å vinne søndagens konkurranse i Lahti, og skiflygingsbakken i Planica er en av favorittbakkene hans. Siden 2019 er han rekordholder for Letalnica. I kronen på kronen på sin Crystal Globe-vinnende sesong, hoppet han 800 fot (252 m) her.

Verdenscupkonkurranser i Planica har blitt arrangert siden 1980. Østerrikeren Gregor Schlierenzauer vant oftest – fem ganger. Sloveneren Peter Prevc var på sin side på pallen ni ganger og vant fire ganger.

Fra de polske hopperne i Planica oppnådde Adam Małysz og Stoch de beste resultatene. «Eagle from Wisła» var på topp tre syv ganger. I 2007 vant han tre strake konkurranser og tok den fjerde krystallkulen i karrieren.

Den utmerkede Adam Małysz oppnådde høye resultater i Planica. (Foto: STRINGER/AFP via Getty Images)

Stoch tok på sin side førsteplassen to ganger i Planica på slutten av 2017/18-sesongen og i den siste konkurransen i 2010/11-sesongen, hvoretter Małysz avsluttet karrieren. Det var en symbolsk overlevering til det polske landslaget. I årene som fulgte, overgikk Stoch mange av Małyszs prestasjoner, inkludert å vinne tre olympiske gullmedaljer og vinne Four Hills-turneringen tre ganger.

Letalnica er en bakke hvor mange konkurrenter har satt livsrekorder i flylengde. Objektstørrelsen er 240 m, byggepunktet er 200 m. I 2017 forbedret Stoch den polske rekorden her til 251,5 m. På den tiden var det også bakkerekord.

Av de andre polakkene som foretok de lengste flyvningene i karrieren på Letalnica, nådde Żyła 248 m, Jakub Wolny – 237,5 m, Kubacki – 236,5 m og Stefan Hula – 236 m.

Det vil absolutt ikke mangle på polske fans i Planica… (Foto: Getty Images)

Konkurransen i Planica blir kulminasjonen av historiens lengste verdenscupsesong i hopp, som varte i nesten fem måneder. Den første konkurransen for sesongen 2022/23 fant sted i Wisła 5. november.

Program for verdenscupkonkurranser i Planica:

  • Torsdag 30. mars kl. 10.30 (09.30 britisk tid) – Kvalifisering
  • Fredag ​​31. mars kl. 15.00 (14.00 britisk tid) – Individuell konkurranse
  • Lørdag 1. april 10:00 (9:00 britisk tid) – Lagkonkurranse
  • Søndag 2. april 10:00 (9:00 britisk tid) – Individuell konkurranse

PAP / Adriana C.

You may also like

Leave a Comment