Home » Vilnius Small Theatre forbereder en festlig kveld dedikert til jubileet til Rimas Tuminas

Vilnius Small Theatre forbereder en festlig kveld dedikert til jubileet til Rimas Tuminas

by Thure Lindhardt

20. januar og senere spilles jubileumshilsener og spesielle arrangementer holdes på Internett – alle interesserte inviteres til å besøke Vilnius Small Theatre Facebook-konto, hvor den «islandske perioden» av regissørens arbeid vil bli presentert og vil ta plass i 1995 -2003. Sending av arkivvideoer fra forestillinger på Nationaltheatret på Island.

Regissør R. Tumin ble født i 1952. 20. januar i Kelme. 1970-1974 studerte TV-regi ved det litauiske statskonservatoriet. I 1978 ble han uteksaminert i regi fra A. Lunačiarski Theatre Art Institute i Moskva (GITIS, J. Tumanov-kurs). 1979-1990 har jobbet som direktør siden 1994. – Sjefdirektør for Litauens statlige akademiske dramateater. 1990 grunnla Vilnius State Small Theatre i 1997. er fortsatt kunstnerisk leder for dette teatret. 1995-1998 – leder av det litauiske statlige akademiske dramateateret, 1998–1999, ble det litauiske akademiske dramateateret tildelt statusen til det litauiske nasjonale dramateateret under ledelse av Rimas Tumin. Siden 2007 er han også kunstnerisk leder for Statens akademiske teater til J. Vakhtangov i Moskva (Russland).

Siden 1981 har hun jobbet som lærer ved skuespiller- og regiavdelingen ved Litauens musikk- og teaterakademi, og har også undervist ved kunstakademiet i Vilnius. LMTA har kjørt flere skuespillerkurs som nå utgjør kjernen i Vilnius Small Theatre Troupe. Blant dens kjente skuespillere – Inga Burneikaitė, Mindaugas Capas, Arvydas Dapšys, Andrius Žebrauskas, Valda Bičkutė, Ramūnas Cicėnas, Gintarė Latvėnaitė, Vytautas Rumšas (Junior), Mantas Vaitiekūantės, Daitiekūantės, Pattunis, Indicas

Forestillingene hans har vært og blir fortsatt vist på ulike teaterscener rundt om i verden, hvorav mange har vunnet ulike priser på internasjonale teaterfestivaler. Som gjesteregissør satte han opp i Finland, Island, Sverige, Norge, Russland, Italia, Hellas og Polen.

Ifølge teaterforsker R. Tumin i 2012. Ramunė Balevičiūtė, forfatteren av boken «Rimas Tuminas: Teater, sann til livet», redigert av R. Tuminas, tilhører generasjonen av teaterkunstnere som I tiårene R. Tuminas startet sin teaterkarriere på det tjuende århundre. Sent på 1980-tallet, på samme tid som en annen stor litauisk regissør, Eimuntas Nekrošius (1952–2018).

R. Tuminas har gitt over 70 forestillinger i Litauen og i utlandet. Hans sceneverk er basert på tolkninger av verk av russiske klassikere – Mikhail Lermontov, Nikolai Gogol, Alexander Griboyedov, Fjodor Dostoyevsky, Alexander Pushkin, Lev Tolstoy; Fremførelser av Anton Tsjekhovs skuespill inntar en spesiell plass i hans repertoar. Greta – Tolkninger av Sofokles, William Shakespeare, Carl Goldoni, Friedrich von Schiller, Samuel Beckett, Thomas Bernhard, Johann Wolfgang Goethe og samtidsdrama fra litauen. Blant de viktigste forestillingene laget i Litauen og i utlandet og dypt husket av mange seere – V. Kukulas, R. Tuminas «There Will Be No Death Here» (1988), A. Chekhovs «Cherry Orchard» (1990, 2000, 2006) , Onkel Vania (1992, 2009), Måken (1993, 2001, 2009) og Three Sisters (1997, 2005), B. Brecht’s Galilee (1992), Smile Look at us, Lord» (1994, basert på G. Kanovičius ), Lermontovs maskerade (1997, 2010), «Vi spiller … Schiller!» (2000, basert på F. Schiller), W. Shakespeares Romeo og Julie (2001), Troil og Cresida 2008), N. Gogols «Auditor» » (2001), S. Becketts «Waiting for God» (2002), M. Ivaškevičius» «Madagaskar» (2004) og «Mistras» (2010), «Port» (2011), basert på verk av forskjellige forfattere), A. Pushkins Eugene Onegin (2013), T. Bernhards Minetis (2015), Sofokles» Kongen Ødipus (1998, 2016), JW Goethes Faust (2019), Krig og fred» (2021, lt til L. Tolstoy). R. Tumin regisserte også operaer (D. Shostakovichs Katerina Izmailova, 2016; Tchaikovskys Spardronning, 2018, begge på Bolsjojteatret i Moskva).

I sitt arbeid trekker regissøren på historisk og kulturell hukommelse, utvikler barndom, hjemland og teatralske temaer, kombinerer et romantisk verdensbilde og subtil ironi, eksentrisitet og prinsipper for psykologisk teater, ulike stiler og sjangre. Forestillingene er preget av teatralitet, åpen form og improvisasjon.

I følge teatrolog Daiva Šabasevičienė er det viktig for R. Tumin i alt hennes arbeid å ta hensyn til «teatrets milde kraft», som er et av de grunnleggende prinsippene for teater. Den prøver å bringe tilbake til livet det som anses som foreldet – gamle ting, konsepter og følelser.

Maestro, som verdsetter ideen om teater som et hjem for livet, det vil si som repertoarteater med et sterkt ensemble av skuespillere, sa: å håpe. Det er den eneste måten.» Han har også følgende ord: «Teater kan bare oppfattes i tid, det er ikke noen form for bygning eller hus. Det er ingen slike ting – det er bare en betingelse. Teateret kan leve uten tak og vegger.» Men hvis du spør ham hvilken scene i arbeidet hans så langt han anser som den mest verdifulle og meningsfulle, nøler han ikke med å referere til 1990-tallet, året for Vilnius Small Theatre og begynnelsen av hans teater i år 1988. skapte et stykke «Det vil ikke være noen død her».

R. Tumin sier at alt hans livsverk er rettet mot mennesket; Ifølge ham følger Vilnius Small Theatre denne retningen, der i tillegg til Tuminas egne forestillinger, verkene til Gabriele Tuminaitė, Kirilas Glušajevas, Gintarė Latvėnaitė, Uršulė Bartoševičiūtė, Tomis Janežičius og andre regissører vil bli vist: å gjøre motstand, se etter noen, spørre – hvorfor er han ulykkelig i dag? Hva sårer ham? Hvordan kan du hjelpe ham? Så snart som mulig – til personen. Vilnius Small Theatre har denne ånden, denne veien til en person er fjern, men ærefull.

Regissøren utvikler konsekvent sin visjon for teatret, selv om han hevder å ha kvittet seg med den ved å kaste unødvendig ballast i siste forestilling. Men ikke kall det konservativt. Da han presenterte premieren på Tolstojs Krig og fred på Vakhtangov-teatret i november i fjor, sa han: Stort show. Men det tillot vi oss ikke. Alt er erstattet av strømmer av lys, skuespillere med en perfekt forståelse av skjebne, historie. Og oppfatningen av teater er det vi driver med. Hvilke tegn sender vi til dagens teater? Hvordan oppfatter vi selve teateret? Fordi teatrets modernitet avsløres i tankegangen. Og her er vi moderne.»

Ifølge R. Balevičiūtė er den filmatiske innvirkningen tydelig i Tuminas» kunstneriske tegning siden studiene av hennes ungdomstid: Skaperen bruker mange filmatiske uttrykksmidler, er svært følsom for lys på scenen og endrer ulike planer. «I arkivene finner man en rekke konturer og scenarier av hans urealiserte filmatiske ideer. Han tenkte til og med på en spillefilm, en slags poetisk selvbiografi a la Fellini.» Tumin blir forresten ofte sammenlignet med en stor italiensk filmskaper kalt «Theatre Fellini». Tilfeldighet eller skjebne – de ble til og med født samme dag – 20. januar.

Den litauiske regissøren har innrømmet at for ham er vinteren den mest teatralske tiden på året. Mange av forestillingene hans er fulle av vinterbilder: starter med Jordan Radichkovs debut «Mediterranean» (Litauisk statlig akademisk dramateater, 1978) og slutter med Pushkins Eugene Onegin (J. Vakhtangov statlige akademiske teater, 2013); og hvor er de legendariske maskeradene til Mikhail Lermontov (Vilnius Small Theatre, 1997), Chekhov’s Three Sisters (Vilnius Small Theatre, 2005), Alexander Griboyedovs «Trouble for the Mind» (Sovremennik Theatre, 2007) …

Scenografi og musikk spiller en svært viktig rolle i Tumins forestillinger, og kombinerer visualitet og sensualitet, for det meste skapt av regissørens trofaste kamerater – scenekunstneren Adomas Jacovskis (født 1948) og komponisten Faustas Latėnas (1956-2020). Plassen til Tumins forestillinger er et annet land, et spesielt område av spillet med sine egne lover.

Maestro R. Tumin fremfører for tiden et teaterstykke basert på Ibsens drama Ghosts på Teatro Carlo Goldoni i Venezia, Italia, med enken etter den berømte italienske regissøren Giorgio Strehler, skuespillerinnen Andrea Jonasson. Ibsens skuespill hadde fascinert ham i ungdommen, og nå var et møte med G. Strehlers kone og andre italienske venner, hvis arbeid alltid hadde vært svært viktig for ham, spesielt spennende for prøvene.

R. Balevičiūtė: «Selv om det er mindre eksentrisitet og paradoks i Rimas Tuminas arbeid de siste årene, endrer ikke én ting seg: assosiative scenedesign, fordypet i en følelsesmessig rik atmosfære full av musikk og lysshow, får publikum til å føle seg festlige, opplev en feiring, som uttrykker ideen om Strehlers «Theater for the People», som er veldig nær Tumin.

R. Tuminas har tette bånd med italienske teatre, og det er planlagt omvisninger til Vilnius Small Theatre i Italia. Mens han venter på at alle skal lage en ny forestilling på Vilnius Small Theatre, lover regissøren at forberedelsene til den nye forestillingen starter denne sesongen.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment