Home » Dariusz Gęsior avslører oppskriften til landslaget

Dariusz Gęsior avslører oppskriften til landslaget

by Erlend Loe

Przemysław Iwańczyk: Hvor lang tid tok det å gå fra å jobbe med 17-åringer til å lede en tre år yngre gruppe? I fotball er tre år et kolossalt gap på dette tidspunktet.

Darius Gesior: Jeg er ikke enig i at det er et kolossalt gap, de er litt yngre folk. Jeg startet også eventyret mitt med 2005-guttene da de var unge. Dette er en ny gruppe som er nødt til å gjennomgå mer rotasjon enn eldre alderskategorier. Det er ikke første gang jeg bytter U15-laget, jeg var ambassadør før jeg begynte å jobbe som trener. I mitt arbeid er det viktigste å sjekke årboken så grundig som mulig, så mange observasjoner som mulig. Konsultasjoner og matcher er et resultat av dette daglige arbeidet.

Marcin Dorna, sportsdirektør i PZPN, sier at hvert nytt år som kommer inn på landslaget er mer talentfull. Deler du denne oppfatningen?

Vanskelig å si, vi kan bare spekulere. Hva gjør et år bedre enn det forrige? Er det antall spillere som kommer inn i Ekstraklasa i alderen 16-17 år eller antall spillere som kommer til seniorlaget og utenlandske toppklubber? Det kan ikke direkte måles og sammenlignes. Vi har tross alt generasjoner som ble ansett som ekstremt dyktige. Til og med i 1998, hvor Krystian Bielik, Hubert Adamczyk, Mateusz Ostaszewski var der. Mange kule gutter. Sammen var de en god gjeng, men senere er det annerledes. Hver generasjon har gode spillere når de er 15, 16 og så endrer det seg. Lederne faller ofte bak etter år, det er vanskelig for dem å nå U17-kategorien, enn si de eldre. Przemysław Bargiel var til og med kaptein for U15- og U16-lagene og spiller sjelden i Śląsk Wrocławs andrelag i disse dager.

Etter hvilke kriterier prøver du å fullføre et landslag i det yngste året? Leter du etter potensial eller er du fristet til å la store og sterke spillere gi gode resultater?

Det handler ikke om resultatene. Vi har to utvalgsoppsett, noen aktører er med i Future-prosjektet for etternølere. De har sine egne grupper. De er interessante karer, de presenterer seg godt, noen ganger tar vi dem med til hovedlaget. De trenger tid, som Sebastian Kowalczyk, som er kaptein for Pogoń Szczecin i dag. Vi visste at han var dyktig, men han var ikke fysisk i stand til å følge med. Det er ikke det at vi glemmer disse gutta, de vil ikke være i stand til å håndtere rivaler fra andre forbund i dag. Vi tar inn på landslaget de spillerne som er best og mest effektive i et gitt år og som har de rette egenskapene og karakteren. De fleste av dem vil flytte til høyere ligaer, kanskje til og med seniorfotball. For noen kan imidlertid dette være toppen av muligheten. Det er likt i alle foreninger, og vi er intet unntak.

Hva jobber dere med i grupper?

Vi har vår spillmodell, vi har våre antakelser. Vi gir visse verdier videre til gutta, prinsipper som brukes i teamet mitt. Spillere som kommer til oss må skille seg ut i sine klubber, i sine aldersgrupper. Kamper blir sett, vi kan se hvem som er i hvilken form. Vi har stor forståelse for hvem som presenterer seg i angrep og hvordan i forsvar. Vi ser på hvordan individuelle spillere ser ut i ulike posisjoner. Vi har ingen fast gruppe, vi ønsker å røntgenbilde flest mulig gutter på treningsleiren. Det hender at noen skiller seg ut i klubben og han kommer inn på laget og visse kvaliteter begynner å begrense ham. Det handler om ting som stress, mangel på mot. Det varierer. Noen ganger mister en fotballspiller sine egenskaper på bakgrunn av en sterkere, internasjonal motstander.

På fotballnivå vil jeg gjerne jobbe med organiseringen av spillet fordi alle spiller i en klubb i et annet system hver dag, basert på en annen filosofi. Alle må lære det grunnleggende om hvordan landslaget spiller. Både i forsvar og angrep, hvor førstnevnte er viktigere. Hvorfor? Kreativitet kreves på offensiven. Innenfor en viss ramme er konkurrentens jobb å selge ferdighetene sine, la ham gjøre det han liker best. Interessant nok, jo mer trent du er, jo vanskeligere er det å møte våre defensive forventninger. De har problemer med å komme tilbake, kjempe om ballen når motstanderen har den. Vi prøver å snakke med trenerne i klubbene for å ha det i bakhodet. Først av alt, som trenerteam må vi vite hva vi trenger. Fremfor alt høy ambisjon, besluttsomhet, frihet, mot, effektivitet. Vi ser etter slike mennesker. Det er imidlertid ikke sagt at vi vil finne dem umiddelbart, det hender at vi etter å ha flyttet til en høyere kategori vil se et semi-nytt lag.

Du nevnte vektleggingen av forsvar. Det ser ut til at spilleren i U15-kategorien i hovedsak bør fokusere på angrep.

Kommer an på hva du mener med forsvar. For jeg definerer det som å spille høyt slik at motstanderen har problemer med å spille ballen. Det skal ikke forstås at alle står tilbake og venter på motstanderen. Han vil alltid hente ballen – det burde være mottoet til alle våre spillere. Det handler om å styrke spillernes vilje til å alltid ha ballen hjemme. Vi vil ikke ha en situasjon der angrepsspillere tror andre spillere kan forsvare seg godt og så sende ballen til meg. Når det er en motstander på høyt nivå, må hele laget være klare til å forsvare.

Ikke la protesjene dine løfte vekter på treningssenteret under treningsleir?

Nei, det har jeg ikke tid til. Ikke veien. Jeg vil at spillerne skal føle seg komfortable med meg, komme uten stress og tenke positivt. De skal vise sin gode fotballside, like å være på laget og sørge for at de blir her så lenge som mulig. Jeg ønsker også elevene mine god helse. For eksempel Oskar Pietuszewski fra Jagiellonia Białystok, som selv spilte i U17-kategorien for klubben forrige sesong og nå sliter med en alvorlig skade. Vi venter alle på ham, for et halvt års fravær – og vi skal klare oss så mye uten ham – er virkelig mye. Jeg vil at gruppen skal forstå reglene vi følger for EM-kvalifiseringen som er mindre enn to år unna. God stemning er også viktig for meg og jeg tror at hvem som helst kan vinne. Dette er spillerne vi prøver å velge. Vi legger også mye vekt på mental trening, som gjør det lettere for oss å nå noen spillere.

Selvfølgelig vil det være de som vil spørre hvorfor det ikke er noen spiller. Jeg svarer da at det er nei fordi den fra et eller annet synspunkt har problemer med å oppfylle våre forventninger. Kanskje har han underskudd som ikke lar ham være på landslaget. Jeg er i stand til å forklare hvert kall, men også hvert kall, ved å bruke fakta.

Du er enig i at det ikke har vært underskudd på keeperplassen på flere år. Kan du bekrefte denne teorien? I laget ditt spiller Jakub Zieliński i seniorene.

Trolig har de fleste landslag ingen problemer med å fylle denne stillingen. Det ser lovende ut for meg, men det betyr ikke at vi skal bli selvtilfredse. Vi er egentlig et sent modningssamfunn sammenlignet med andre land, så jeg forventer at noen nye snart dukker opp. Jeg er glad for det fordi det kommer til å bli mer konkurransedyktig. Når vi kommer tilbake til Zieliński, var vi i Spania for kamper med landslaget, og det viste seg at seniorfotball er ingenting sammenlignet med det rivalen presenterer.

Du startet med sterke motstandere. Du kan forvente en turnering i Ungarn mot vertene Finland og Slovenia og deretter bortekamper mot Italia.

Jeg er tilhenger av teorien om at vi er i stand til å konkurrere med lag som Norge, Sverige, Irland. Jeg forventer en jevn kamp mot disse lagene, men jeg ser etter en konfrontasjon med de beste for å kunne teste og sammenligne dem. Først da vil vi utvikle oss. For å være ærlig vil jeg alltid ha slike konkurrenter, men lag i toppklasse ønsker å spille mot hverandre fordi de også tenker utvikling. Hvordan overbevise deg selv om svakhetene dine når du ikke blir testet av lag som Spania eller Italia.

Opplevelsen med Spania var imidlertid smertefull. Du tapte 0:3 og 1:4.

Nei, det gjorde ikke vondt. Jeg visste hva jeg kunne forvente. Etter kampene sa guttene direkte: Da vi så rivalens presentasjon, trodde vi han var innen rekkevidde. I mellomtiden har spillerne våre sett og møtt sine jevnaldrende, som er ferdig trent, har god kontroll på ballen og, viktigst av alt, griper målbevisst når ballen er av føttene deres. Jo flere møter vi har der vi ser hva vi går glipp av, jo raskere går vi fremover.

Du har erfaring med å rykke opp til Euro U17 med 2005-klassen. Så vidt jeg vet har du samme plan for 2008.

Det er målet. Et og et halvt år går fort og det er på tide å begynne å kvalifisere seg. Da jeg selv var fotballspiller, kvalifiserte jeg meg ikke til en slik turnering, men til slutt gjorde jeg det ikke til en tragedie fordi jeg spilte i det polske seniorlaget. Men spør du meg, så er svaret mitt at målet vårt er oppstigning. Alle vil det sårt. Alle i Polen ønsker å spille på Euro hvert år, og jeg er ikke overrasket i det hele tatt fordi det er en veldig fin opplevelse.

Fernando Santos er utnevnt som seniorlagstrener, som også vil føre tilsyn med ungdomslaget. Hva forventer du etter dette samarbeidet? Vil du være stolt av å vise laget ditt til portugiserne?

Hvert år har forskjellige spillere, det avhenger av deres potensiale hvordan landslaget vil spille. Vil vi spille som Spania? Umulig, spillerne har visse forutsetninger her. Hver trener er i en annen situasjon fordi hver gruppe har en annen gruppe når det gjelder potensial.

Listen over spillere som er kalt opp til turneringen i Ungarn:

Jakub Porada (DC United), Jakub Peret (Escola Varsovia), Antoni Blocki (Legia Warszawa), Pascal Mozie (Legia Warszawa), Alan Mazurkiewicz (Lechia Gdańsk), Sammy Dudek (Lech Poznan), Jakub Falkiewicz (Lech Poznan), Tymoteusz Gmur (Lech Poznan), Kamil Baj (Pogon Stettin), Mateusz Bartkowiak (Pogon Stettin), Maksymilian Jozwiak (Pogon Stettin), Kamil Małota (Rakow Częstochowa), Michał Ruszkiewicz (Rakow Częstochowa), Antoni Uchronzwapski (Rczanski (Rczanski) (Resovia), Mateusz Cegliński (Schlesien Wroclaw), Dawid Korzeniowski (Schlesien Wroclaw), Jakub Nowak (Southampton), Daniel Węgrzyn (Stal Rzeszów), Jędrzej Hanuszczak (Warta Poznań).

You may also like

Leave a Comment