Home » Dette skal Kongen og Dronningen gjøre når de besøker Norge

Dette skal Kongen og Dronningen gjøre når de besøker Norge

by Thure LindhardtKong Willem Alexander og dronning Maxima


© ANP
Kong Willem Alexander og dronning Maxima

Kong Willem-Alexander (54) og dronning Máxima (50) besøker Skandinavisk Norge fra tirsdag 9. til torsdag 11. november. Ekteparet er der på invitasjon fra kong Harald V (84). Nedenfor er en oversikt over turen.

tirsdag

Statsbesøket begynner tirsdag med mottakelse på Slottet i Oslo. Paret legger deretter ned en krans ved nasjonalmonumentet til minne om alle ofrene fra andre verdenskrig.

Så er det en liten pause og kongen og dronningen spiser lunsj i palasset. På ettermiddagen er det fokus på klimaendringene. – I Arktis er klimaendringene synlige gjennom en avtagende ismasse, noe som har konsekvenser for livskvaliteten og den økonomiske utviklingen i regionen. Norge fører en dialog med urbefolkningen (samer) og unge om deres bekymringer, ideer og nye muligheter for den arktiske regionen, skriver statlig informasjonstjeneste om dette programmet. Dagen avsluttes med en statlig bankett hvor begge statsoverhodene holder en tale.

onsdag

Den andre dagen besøker kongeparet Deichmanske bibliotek. Dette inkluderer et seminar om temaene ytringsfrihet og menneskerettigheter. Det året vant biblioteket prisen for «Beste offentlige bibliotek i verden». Da møter Willem-Alexander og Máxima den norske statsministeren Jonas Gahr Støre. Du skal spise lunsj med ham og kongen holder en kort tale her også.

Som på tirsdag er programmet svært travelt og på ettermiddagen går ekteparet ombord på marineskipet Zr.Ms. Besøk Rotterdam. Her pågår et møte om forsvarssamarbeid mellom Norge og Nederland. – Samarbeidet vil bli diskutert under møtet, inkludert den årlige fjell- og vintertreningen i Nord-Norge som har pågått i 50 år. Før møtet ble Zr.Ms. Rotterdam er stedet for det nederlandske samfunnet i Norge, «ifølge RVD.

På kvelden byr kongeparet på den norske kongefamilien og gjestene konsert av cellist Harriët Krijgh. Dette finner sted i museet MÜNCH.

Torsdag

Tredje og siste dag av statsbesøket reiser Kongeparet til Trondheim. Temaet for dette besøket er bærekraftig havforvaltning og overgangen til bærekraftige energikilder. Kronprins Haakon holder også en tale her om temaet havforvaltning og de skal besøke et laboratorium der det forskes på algedyrking.

Men det er ikke alt: «Kongeparet vil da ta en titt på arbeidet til de maritime forskningsenhetene hos Maritime Robotics, både autonome skip og maritime droner. De skal også snakke med studenter og forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet om maritim utvikling. Holland Circular Hotspot og det inspirerte Nordic Circular Hotspot signerer en samarbeidsavtale. På ettermiddagen blir det lunsj med ordføreren i Trondheim i kongeboligen Stiftsgården.

En panelsamtale om Nordsjøen som plattform for energiomstillingen vil da finne sted på campus til Teknisk universitet. Det er her både norske og nederlandske forskere går i samtale med studenter.

Statsbesøket avsluttes med et besøk i Nidarosdomen, som ble bygget på 1000-tallet til minne om kong Olv II. Dette stedet er fortsatt noe spesielt, for her innvies også (fremtidige) norske monarker.

En panelsamtale om Nordsjøen som plattform for energiomstillingen vil da finne sted på campus til Teknisk universitet. Det er her både norske og nederlandske forskere går i samtale med studenter.

Statsbesøket avsluttes med et besøk i Nidarosdomen, som ble bygget på 1000-tallet til minne om kong Olv II. Dette stedet er fortsatt noe spesielt, for her innvies også (fremtidige) norske monarker. Det er ventet at det også blir en pressestund for å stille spørsmål om statsbesøket.

Dronningen vår var forresten på nyhetene forrige uke fordi hun klemte en av sine største fans som nylig fikk dårlige nyheter. Mer om dette i videoen under.

You may also like

Leave a Comment