Home » Han er fantastisk! Novak Djokovic skrev historie i Paris

Han er fantastisk! Novak Djokovic skrev historie i Paris

by Erlend Loe


PAP / EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON / På bildet: Novak Djokovic

Rafal Smolinski


Novak Djokovic ble vinneren av Roland Garros Grand Slam 2023. I finalen søndag beseiret serberen nordmannen Casper Ruud i tre sett og gikk dermed inn i historien.

I duellen om tittelen til det internasjonale mesterskapet i Frankrike var det en klar favoritt. Novak Djokovic hadde vunnet sine fire siste kamper mot Casper Ruud, og ga ham fordelen foran søndagens oppgjør. Serberen beviste det på Phillippe Chatriers felt. Han beseiret nordmannen 7-6(1), 6-3, 7-5 etter tre timer og 13 minutter.

Det var egentlig bare store følelser i premiereversjonen. Djokovic forsøkte å ta initiativet raskt, men Ruud overlevde rivalens angrep. I den andre kampen tok han ledelsen etter en dårlig serbisk kamp. Tennisspilleren fra Oslo fikk til og med 3-0. Så ledet han 4:1 og det store spørsmålet var om han tålte det intense spillet. «Nole» ville ikke gi ham noe gratis.

Djokovic klarte pause i den syvende kampen. I det avgjørende øyeblikket førte han til et veldig langt oppmøte, som et resultat av at Ruud dyttet ballen i nettet. Serberen kom tilbake i kampen, men unngikk ikke alltid feil. Nordmannen hadde sin sjanse. I den åttende kampen bommet han på en breakball og var etter endebytte i ledelsen 5:4 to baller før settstart. Tittelmotstanderen hans viste da klasse, scoret fire poeng på rad og avsluttet kampen.

SE VIDEO: #dziejesiewsport: Arkadiusz Miliks vakre partner har fullført en viss etappe

En tie-break avgjorde skjebnen til premiereutgaven. Djokovic fant raskt sin rette rytme i dette spillet. Allerede i første poeng kontret han Ruud og sendte en flott forehand over streken. Det var en forhåndsvisning av en flott kamp og å bygge en fordel for serberen. I et så viktig øyeblikk gjorde han bare én feil og hans norske rival var litt flau. Ikke rart at den for øyeblikket tredje tennisspilleren i verden (allerede lederen på ATP-rankingen fra mandag) hoppet til 6:1 og raskt konverterte den første ballen i settet.

Etter den 81 minutter lange premieren tok mennene en badepause. Etter retur på banen fortsatte Djokovic sitt flotte spill. Han sluttet å gjøre like mange feil som i åpningskampen og ventet tålmodig på sjansene. Dette skjedde faktisk i den andre kampen. Ruud kontret tre breakpoeng, men måtte bomme på det fjerde og tape serve. Da kunne han ikke svare. I den åttende kampen, da stillingen var 5:2 for favoritten, avverget han ytterligere to settpunkter. Etter en stund avsluttet imidlertid serberen jobben med egen serve og ledet hele kampen 2-0.

I tredje sett serverte Djokovic på høyt nivå da han kun tapte fire poeng. Men han kunne ikke bryte serven til Ruud på lenge. I den tredje kampen var nordmannen heldig at motstanderen brøt en rett bakhånd på et pausepunkt. De viktigste hendelsene i spillet skjedde på 5. Serberen scoret tre break-poeng med stil, og scoret et cross-cross-backhand-break ved første mulighet. Etter sidebytte lot ikke «Nole» vente. Han tjente raskt tre matchpoeng og avsluttet duellen med det andre.

Djokovic vant Roland Garros for tredje gang i karrieren og skrev historie. Han ble den første mannen som hadde minst tre triumfer i hvert Grand Slam-arrangement. Margaret Court, Steffi Graf og Serena Williams oppnådde dette resultatet for kvinnene. «Nole» vant også sin 23. Grand Slam-tittel, noe som gjorde ham til rekordholder i single for menn. I tillegg kommer han tilbake til nr. 1 på mandag, og begynner sin 388. uke som ATP-leder.

Ruud har nådd sin tredje Grand Slam-finale i løpet av de siste 12 månedene, men har ennå ikke vunnet et jomfrutrofé på et arrangement av denne størrelsesorden. I fjor i Paris viste det seg at drapsmannen hans var Rafael Nadal. Da måtte tennisspilleren fra Oslo anerkjenne Carlos Alcaraz» overlegenhet i finalen i US Open 2022. Nordmannen kan være fornøyd med sin innstilling i turneringen til tross for nederlaget i søndagens duell. Han forsvarte poengene sine fra fjorårets finale og vil beholde sin fjerdeplass på verdensranglisten.

Roland GarrosParis, Frankrike)
Grand Slam, leirebane, premiepott på 49,6 millioner euro
søndag 11 juni

singelfinale:

Novak Djokovic (Serbia, 3) vs. Casper Ruud (Norge, 4) 7-6(1), 6-3, 7-5

Turneringsprogram og resultater for mennene

Les også:
Russisk mester i Paris. Vi kjenner vinnerne av Junior Roland Garros
For en historie! Diskvalifisert tennisspiller Roland Garros mester
Se WTA Tour-kamper med Iga Świątek, Magda Linette og andre toppspillere online på CANAL+ (sponset lenke)

You may also like

Leave a Comment