Home » Jiri Bilek: Slavia Praha har sin verdi og merkevare

Jiri Bilek: Slavia Praha har sin verdi og merkevare

by Erlend Loe

Grzegorz Michalewski: Den 31. sesongen av den første tsjekkiske ligaen starter neste helg. Slavia går inn i konkurransen som landets andreplass. Forrige sesong tapte du kampen om tittelen mot Sparta Praha. Er det å vinne tilbake mesterskapet en prioritet for deg?

Jiri Bilek: Definitiv. Spesielt siden vi ikke har klart å vinne mesterskapet de siste to sesongene. Nå ønsker vi å endre på det og endelig få tittelen tilbake. I tidligere konkurranser vant vi den nasjonale cupen og nå ønsker vi å forsvare denne cupen. Vi vil også gjøre alt vi kan for å spille i Europa League og, i verste fall, gruppespillet i Conference League.

I den tredje kvalifiseringsrunden til Europa League møter du taperne Dnipro Dnipropetrovsk – Panathinaikos Athen. Forrige sesong slo du ut Cloverleaf-laget i andre runde av Conference League-kvalifiseringen. Hvilket av disse lagene vil du spille mot?

Begge lag er veldig sterke og uansett hvem vi spiller mot, vil det bli en veldig vanskelig reise for oss. Jeg husker rivaliseringen med Panathinaikos i fjor. Vi var ikke favoritter i den duellen, men vi var bedre og gikk fortjent videre til neste runde. Vi vant 2-0 hjemme, tapte 1-0 i den andre etappen i Athen og spørsmålet om opprykk var fortsatt åpent. Heldigvis scoret Vaclav Jurecka uavgjort på overtid og sikret oss en plass i Conference League-kvalifiseringen. Nå er det vanskelig for meg å nevne en favoritt i Dniper-Panathinaikos-rivaliseringen.

For noen dager siden sluttet forsvarer David Jurasek seg til Benfica. Et beløp på 334 millioner tsjekkiske kroner eller 14 millioner euro dukket opp i media. I tillegg kan Slavia også regne med ekstra bonuser, noe som gjør salget av Jurasek til den nest dyreste overgangen etter Tomas Souck i tsjekkisk fotballs historie.

Jeg ønsker ikke å gå i detaljer, men alle parter er fornøyd med denne løsningen. Denne overgangen er ikke en overraskelse for oss, for det var stor interesse for ham. Vi hadde konkrete tilbud fra Tyskland, Frankrike og Italia, men det beste tilbudet kom fra Benfica, som var mest fast bestemt på å signere ham.

Jurasek har angivelig signert en femårskontrakt der han vil motta en sum på €80 millioner hvis han bestemmer seg for å flytte til en annen klubb på det tidspunktet. I tillegg skal de ha lovet 10 prosent på en eventuell overgang fra Benfica.

Tilgi meg, men jeg er bundet av forretningshemmeligheter og kan derfor ikke bekrefte eller avkrefte. Forhandlingene med Benfica tok litt tid fordi vi ønsket at alle punkter i denne kontrakten skulle være presise ned til siste detalj.

10 prosent fra overføringen fra Jurask, altså ca 1,4 millioner. Euro går til hans tidligere klubb FK Mlada Boleslav. For halvannet år siden kjøpte du den for en million euro. Visste du at denne spilleren kan gjøre så utrolige fremskritt for deg?

Dette er vår klubbpolicy når det gjelder overganger. Vi ser etter oppegående spillere som for det første passer vårt konsept og for det andre har muligheten til å utvikle seg videre sammen med oss ​​og rykke opp til sterkere ligaer i Europa. Som klubb har vi vår verdi og merkevare på tvers av landegrensene, og lagene i ligaen vår vet at det er mer penger å tjene til slutt. når dere spillere kommer til oss. Jeg tror ikke Mladá Boleslav-klubben ville tjent mer penger hvis de prøvde å selge Jurasek selv. Husk at vi kjøpte ham etter bare et halvt år med denne klubben. Vi tok en risiko, men vi visste at materialet var for en kvalitetsfotballspiller.

Denne tendensen kan observeres i handlingene dine de siste årene. Du tar med deg lite kjente spillere til Slavia, som du selger etter kort tid med betydelig høyere fortjeneste. De beste eksemplene som bekrefter disse ordene er Alex Kral, Abdallah Sima, David Zima, Alexander Bah, Michael Ngadeu og Yira Sor. Dette viser også at søkeområdet ditt ikke bare er det tsjekkiske markedet.

Vi stenger oss ikke bare for landet vårt, fordi vi ser på forskjellige fotballmarkeder, ikke bare de i Europa. Vi ser etter unge, lovende spillere for å styrke laget vårt og gi det riktig kvalitet. Og de må passe til vår spillestil. Vi går bort fra store overføringer fordi teamets arbeidsfilosofi er litt annerledes. Vi ønsker å oppmuntre unge spillere og selge dem etter et år eller to for en betydelig høyere fortjeneste. Derfor vurderer vi nøye og nøye spillerne vi er interessert i. Vi tar risikoen, men vi vil være så sikre som mulig på at det er en god investering for oss. Dersom det kommer et passende tilbud fra en annen klubb og spilleren er interessert, starter vi forhandlinger.

Helt uventet annonserte Peter Olayinka overgangen fra den nye sesongen til Red Star Beograd i vinterpausen. Nigerianeren hadde all rett til å gjøre det ettersom kontrakten hans i Slavia er i ferd med å utløpe. Olayinka spilte stort sett alle kamper i vårrunden – ikke medregnet kortet eller skadeavbrekket. I Polen blir en slik spiller vanligvis «sendt» til reservelaget, og her kom Slavias oppførsel overraskende på meg.

Vi ønsket å forlenge kontrakten hans fordi han ikke bare var en viktig spiller for oss, men også en personlighet som identifiserte seg sterkt med klubben vår. I tillegg gjorde han mye for Slavia. Da våre veier ikke kunne krysses under forhandlingene, bestemte begge sider at vi skulle avslutte samtalene og skille lag i minnelighet. Peter er en viktig figur for oss og det var ingen tvil om at han ville bli plassert i reserven eller fjernet fra førstelaget. Det beviste han i vår da han ga sitt beste i hver kamp. Uansett er det ikke populært i Tsjekkia å overføre en spiller til reservelaget som ennå ikke har bestemt seg for å forlenge kontrakten med klubben sin.

For to år siden uttalte Slavia-sjef Jaroslav Tvrdik at 85 % av klubbens budsjett kommer fra overganger og deltakelse i europeiske konkurranser. Er disse statistikkene like?

NEI. Disse andelene har endret seg betydelig, men både overføringsinntekter og inntekter fra deltakelse i europeiske konkurranser er fortsatt en svært viktig del av budsjettet vårt.

Mindre enn en uke til starten av den tsjekkiske ligaen. Før den kommende sesongen ble Slavia forsterket med fire spillere. Du har signert forsvarsspiller Sheriff Sinyan og midtbanespiller Conrad Wallem fra Norges Elitserien. Du har også signert to angripere: Mojmir Chytil fra Sigma Olomouc og Muhamed Tijani fra Banik Ostrava. Er denne listen stengt?

For øyeblikket ja, selv om dette kan endres når som helst. Vi observerer 2-3 andre spillere i posisjonen som forsvarer og spiss. Vi har en stor tropp, men overgangsvinduet er fortsatt åpent, så det er fortsatt noen endringer som må gjøres i denne saken.

Hvilken av de fire nye spillerne var vanskeligst å få?

De desidert lengste samtalene om å overta Wallem. Vi har sett på ham lenge. Jeg har vært i Norge to ganger for å se ham live. Faktisk, i kampene jeg har sett, har han bekreftet våre antakelser om at han har det som trengs for å være en førsteklasses fotballspiller. Den oppfyller våre kriterier og passer til vårt konsept. Jeg håper at ikke bare han, men også de andre nye spillerne som har kommet til oss vil bekrefte sine kvaliteter og styrke oss i nær fremtid.

På lørdag, når seriekampene åpner, spiller du mot FC Hradec Kralove hjemme. Det er kjent at prioriteringen for Slavia vil være å gjenvinne ligatittelen etter to års pause. Hvem blir dine største rivaler i kampen om tittelen, og hvilke lag kan «guffe» på toppen av tabellen?

Tradisjonelt sett vil Sparta og Viktoria Pilsen være farligst – og mellom disse lagene skal kampen om tittelen avgjøres. Det ser ut til at lagene Banik Ostrava, Slovan Liberec og FK Mlada Boleslav også bør være sterke denne sesongen. Alle disse antakelsene bekreftes av seriekamper.

You may also like

Leave a Comment