Home » Lukasjenko endrer spillereglene: Fakta som ble avdekket under etterforskningen er mer enn veltalende

Lukasjenko endrer spillereglene: Fakta som ble avdekket under etterforskningen er mer enn veltalende

by Thure Lindhardt

I september i år undersøkte analytikerne ved DebunkEU.org 1638 innhold fra Facebook-grupper som forener migranter, nyhetsportaler i opprinnelseslandene til migranter og medier knyttet til Kreml.

Når det gjelder sistnevnte, var det som skilte seg mest ut portalen sputniknews.lt, som distribuerte flest artikler, samt ria.ru og lenta.ru, som nådde det største potensielle publikummet. «Det meste av feilinformasjonen kunne vært spådd å ha spredt seg gjennom disse mediene – i de to siste ukene av september var prosentandelen av falskt og villedende innhold i pro-Kreml-medier over 70%,» sa Laima Venclauskienė. Sjefanalytiker hos DebunkEU.org.

Analysen viste at etter hvert som mengden villedende og unøyaktig informasjon økte, økte også antallet artikler som påsto at Litauen, Latvia og Polen brutalt tvang migranter inn i Hviterussland. Ifølge L. Venclauskienė kan dette bety at Kreml-vennlige portaler har begynt å endre strategi. Ettersom Putin-Lukasjenko snakker om fremskritt om fagforeningens fremtid, vil pro-Hviterusslands kommunikasjon sannsynligvis øke.Vladimir Putin, Alexander Lukasjenko

En av de største bølgene av desinformasjon brøt ut i slutten av måneden, umiddelbart etter Aliaksandr Lukashenkos private besøk i Sotsji 24. september. Analytikere på DebunkEU.org noterer seg et sikkerhetsrådsmøte innkalt av Russlands president Vladimir Putin for å diskutere Moskvas forhold til Minsk og sikkerheten til begge land.

26. september Den hviterussiske TV-kringkasteren STV sendte et intervju med viseinnenriksminister Nikolai Karpenkov der han sa at EU sender «terrorister og ekstremister fra hele Europa» til Hviterussland ved å bruke illegale migranter som dekke. Samme dag fortalte en annen regimetjenestemann, Alexander Volfovich, generalsekretæren for sikkerhetsrådet, til ONTV at hans lands grensevakter hadde registrert mer enn 700 forsøk på å deportere 8500 migranter fra Litauen og Polen til Hviterussland de siste to månedene. A. Volfovichs bemerkninger ble også bekreftet av media på arabisk, hovedsakelig avdelingen til Kremls propagandanettverk «RT Arabic».

Anklagen om skyld fortsatte den 27. september da Lukasjenko sa i et møte med senior politifolk at Vesten var ansvarlig for hybrid- og sanksjonskrigen over migrantkrisen.

Til tross for konkrete bevis på at det hviterussiske regimet organiserte den ulovlige migrasjonen til Europa, reflekterer desinformasjonen som ble brukt påstander mot Litauen og andre EU-medlemmer om at krisen var forårsaket av vestlige land.

«Slike uttalelser er ment å gi inntrykk av at Hviterussland må forsvare seg mot det «aggressive» Vesten. «Fortellingen om den» ytre fienden «, som lenge har vært forankret i Kremls propaganda, bidrar til å sikre støtten fra landets sjef Vladimir Putin og, i dette tilfellet, hans motpart i Hviterussland Lukasjenko,» sa Venclauskienė.


Latvisk-hviterussisk grense

Latvisk-hviterussisk grense

Ifølge eksperten sammenligner artiklene som anklager Litauen og Polen for å torturere og drepe migranter det angivelig umoralske Vesten med et humant, sterkt og gjennomsiktig Hviterussland. «Målet er å diskreditere Litauens og EUs innsats for å kontrollere ulovlig migrasjon. I denne typen publikasjoner er det imidlertid aldri nevnt at det er mange menneskerettighetsbrudd i Hviterussland selv og at migranter som er der ikke har tilgang til hjelp fra internasjonale organisasjoner, fordi Minsk bevisst ikke legger forholdene til rette for at slike organisasjoner kan arbeid, sier L Venclauskienė.

Et av de mest slående eksemplene som ble registrert forrige måned viser tydelig hvordan fakta blandes med løgner for å villede publikum og diskreditere de litauiske tjenestene. Etter 26.09. Under opptøyene i Rukla dukket det opp en video med den makabre skjermspareren som kunngjorde «Killer Lithuania» på YouTube. Videoen viser tåregass som brukes mot migranter, noe som senere ble bekreftet av det litauiske politiet.

Men selv om videoen viser de riktige hendelsene, anklaget de intervjuede migrantene offiserer for å bruke elektriske støt og sa at et barn døde av skadene i leiren. Ifølge DebunkEU.org-analytiker Gintarė Sereikaitė ble det også løyet for fakta i denne saken. «Nyheten om barnet som døde i leiren er ikke feil – dessverre skjedde det virkelig, men ikke på grunn av handlingene til tjenestemennene, men fordi barnet har vært sykt lenge. Dette ble bekreftet av foreldrene, Innenriksdepartementet og departementet for sosial sikkerhet og arbeid bekreftet”, sier analytikeren. Lenken til denne videoen ble delt i kommentarfeltet etter de litauiske medieoppslagene om urolighetene i Rukla.

Ifølge studien har RT Arabic nådd det største potensielle kontaktpublikummet i migrantenes opprinnelsesland. Ifølge G. Sereikaitė var det ingen klar leder når det gjelder antall artikler som ble distribuert, ettersom de samme meldingene i arabiskspråklige portaler ganske enkelt ble gjentatt på et bredt medienettverk – i likhet med Facebook.

«Når det gjelder sosiale nettverk, ble det største potensielle publikum nådd av grupper rettet mot et arabisktalende publikum – på grunn av endringen i innstillingene er det meste av innholdet kun tilgjengelig for brukere fra Midtøsten. Hvis vi ser på denne gruppen fra Europa eller USA vil vi se opptak som ikke har noe med migrasjon å gjøre, men med TV-serier eller dyr, sier analytikeren.

DebunkEU.org er et uavhengig forskningssenter og ikke-statlig organisasjon som analyserer feilinformasjon og driver mediekunnskapskampanjer. Senteret undersøker skadelig og villedende innhold i de baltiske statene, Polen, Georgia og Montenegro, og samarbeider med organisasjoner i Nord-Makedonia og USA.

79 illegale migranter fikk forbud mot å komme inn i Litauen hver dag – SBGS

Den siste dagen ble 79 migranter som prøvde å komme inn i Litauen fra Hviterussland på ulovlige steder drept av grensevakter, sa den statlige grensevakttjenesten (SBGS) søndag.

Ifølge tjenesten ble ingen ulovlige migranter tatt inn i Litauen onsdag.

I følge SBGS ble det i Lazdijai-distriktet nær grensen på hviterussisk side avfyrt et skudd i skumringen på kvelden, som ble avfyrt igjen noen timer senere i samme distrikt.

Handlingene med offisielle våpen, spesielle tiltak eller fysisk tvang ble ikke brukt av de litauiske grensevaktene og soldatene som hjalp dem den siste dagen.

Grensekontrollen på litauisk side intensiveres

I år kom nesten 4,2 tusen mennesker ulovlig inn i Hviterussland fra Hviterussland. Migranter. Et tilsvarende antall utlendinger har ikke blitt akseptert siden 2. august, da den omvendte taktikken ble innført.

Vilnius anklager Minsk-regimet for å organisere migrasjonsstrømmer og kaller det hybrid aggresjon. Som et resultat ble det erklært unntakstilstand i landet.

En gruppe på fem illegale migranter ble filmet her onsdag. Tirsdag fikk hun ikke lenger komme inn i Litauen, den siste dagen prøvde hun å komme seg ut av Hviterussland. Grensevakter tok ikke imot migranter for andre gang.

Ingen del av denne publikasjonen kan reproduseres uten skriftlig tillatelse fra ELTA.

You may also like

Leave a Comment