Home » Naturens gaver fra skogen. Soppsesongen begynner | Bare Thorn

Naturens gaver fra skogen. Soppsesongen begynner | Bare Thorn

by Erlend Loe

Høstens varme og mye fuktighet favoriserer dannelsen av mycel i skogskullet. Frukten – eller rettere sagt mycelets fruktlegeme – er skogens delikatesser vi samler på. I soppen under hetten er det et stort antall sporer som de bruker for å formere seg. Utslettet hennes oppstår hvert år. Masseopptreden – ikke alltid. Blir den kommende høsten snill mot soppplukkere? Tiden, eller rettere sagt været, vil vise.

Sopp har sitt eget rike. De brukes ofte til konsum. Takket være gjær baker vi, takket være penicillin – vi kurerer sykdommer, eller omvendt – vi lider av allergier, mykoser. De er de første som dukker opp etter vulkanutbrudd eller etter miljøkatastrofer som Tsjernobyl. De endrer miljøet med sine handlinger. Alt som dør i skogen brytes ned av sopp til mindre komponenter som inntas av andre organismer. På denne måten lukker de kretsløpet i naturen. Takket være dem slutter ingenting i naturen, men går rundt. Sopp dukker også opp når trær plantes.

Skogbrukere dyrker unge trær fra tidligere høstede frø. For å gjøre dette foredler de jorda som frøplantene vokser i med en spesiell sopp: Trichinella rosista – forklarer Dobrzejewice Forestry Office. – Takket være dette brukes frøplanter fra Bielawa Nursery – en containerbarnehage fra Toruń, som tilhører Dobrzejewice Forest District, til «spesielle oppgaver». Spesielt vanskelige områder, innlandsdyner eller områder etter naturkatastrofer er ikke bare plantet med slike podede trefrøplanter i Pommern og Kujawy.

Soppplukking i polske skoger kan betraktes som en nasjonalsport. Tradisjonen med å plukke sopp er veldig lik blant våre naboer: tsjekkere, slovaker og ukrainere. Soppplukking er en del av tradisjonen til de slaviske folkene, som de har dyrket i århundrer. Kunnskap om sopp har gått i arv i generasjoner.

Det er praktisk talt ingen begrensninger for soppplukking i Polen. Hvordan er Europa?

I Tyskland eller Storbritannia har en enkelt person kun lov til å plukke en viss mengde sopp (opptil 1,5-2 kg). I Belgia og Nederland er innsamlingen deres forbudt i de fleste regioner eller hele landet. I tillegg til kvantitative restriksjoner er det også tidsbegrensninger i for eksempel Østerrike. I Frankrike er til og med soppplukking i offentlige skoger dyrt, og du kan bare beholde fruktlegemene til eget bruk – sier representanten for skogtilsynet.

Det er mye sopp i Norge, men de plukker den ikke der fordi lokalbefolkningen ikke liker dem.

Siden de fleste av skogene våre er statsskoger har vi fri tilgang til dem, vi kan også fritt bruke gavene til skogbunnen – sopp eller bær.

Vær imidlertid oppmerksom på dette Soppplukking er forbudt i enkelte skogområder hvor det er permanent adgangsforbud, for eksempel i viltreservater – som vi leser i Skogloven.

De er heller ikke tillatt å samles i verneområder: reservater og nasjonalparker.

Etter soppsesongen samler og transporterer skogbrukere tonnevis med avfall som er igjen i skogen. Skogen er ikke en søppelplass. Vær oppmerksom på renslighet og orden som vi etterlater oss etter å ha besøkt skogen. I skogen bør du alltid holde øynene åpne og være oppmerksom på mulige farer i skogen. Det handler om fall av hengende grener fra stor høyde eller andre uforutsigbare trekollapser. Det skal også huskes at vi ikke samler sopparter som vi ikke kjenner

You may also like

Leave a Comment