Home » Opprør etter handlingene til Justyna Kowalczyk. Tomasz Sikora bekrefter: patologi

Opprør etter handlingene til Justyna Kowalczyk. Tomasz Sikora bekrefter: patologi

by Erlend Loe

Monika Hojnisz ble nummer niende i løpet og nummer 16 på sprinten. Det er det, over. Ingenting godt kan sies om startene til polske skiskyttere ved årets olympiske leker i Beijing. Spillerne våre har ikke vært blant de beste i verden på lenge. For å endre det, ansatte president Zbigniew Waśkiewicz Justyna Kowalczyk for et år siden. Han ble en ung langrennsstjerne til sportsdirektør. – Justyna er en kompromissløs person og tar seg entydig av mange ting. Og han vil få en sjanse til å gjøre det han virkelig vil gjøre etter OL – sa Wa¶kiewicz i et intervju med Sport.pl.

se videoen

Agnieszka Radwañska så til neste plass og der var Iga Świętek. «Firedobbel mobilisering»

Resultatet av Kowalczyks handlinger er et opprør i vår skiskytterverden. – Under min innflytelse trakk presidenten seg fra trener Adam Ko³odziejczyks tjenester – avslører regissør Justyna i «Przegląd Sportowy». Og han argumenterer for at den tilbaketrukne Ko³odziejczyk skapte en opposisjon som ikke valgte Wa¶kiewicz som president, selv om han var den eneste kandidaten.

Gjenvalg om en måned fordi styret ble valgt (Ko³odziejczyk fikk flest stemmer), men det er ingen president for en ny periode. Kowalczyk gjør det klart – han ønsker bare å fortsette å jobbe med Wa¶kiewicz som sjef. – Jeg kan ikke se for meg en situasjon hvor han ikke er der og jeg blir. Det gir ingen mening, jeg skal ikke sparke hesten – sier han.

Hva med legenden om polsk skiskyting, hva med verdensmester og OL-toer Tomasz Sikora?

£ ukasz Jachimiak: Hva tenker du når du leser Przegląd Sportowys intervju med Justyna Kowalczyk om situasjonen i polsk skiskyting? «Jeg visste at det ville bli slik»?

Tomasz Sikora: Det overrasker meg ikke, det er sant. Jeg har vært i polsk skiskyting i hundre år – først som konkurrent, så som styremedlem og til slutt som trener – og for å være ærlig begynner jeg å bekymre meg for skiskytingen vår.

Bare? Angelic, du har tålmodighet!

– Jeg er allerede i gang med å oversette. Jeg støtter veldig det Justyna gjør med trener Aleksander Wierietielny. Vi møttes til og med litt tilfeldig, vi tre snakket sammen, og det viser seg at vi ser hva som må gjøres på samme måte. Vi har de samme observasjonene på treningsspørsmål.

Så du har en helt annen innsikt enn Adam Ko³odziejczyk, den viktigste polske skiskyttertreneren på mange år?

– Jeg må innrømme at jeg som Adams assistenttrener ikke så meg selv i det i det hele tatt. Min visjon om å jobbe med skiskyttere var helt annerledes enn hans visjon. Derfor ble samarbeidet vårt så kortvarig. Jeg bestemte meg for å gå tilbake i skyggene.

For du kommer fra trener Wierietielnys skole og tenker at det må bli brøyting?

– Ja, det er det. Men jeg vil ikke si at dette bare er en skole for Wierietielny-trenere. Det er også en norsk, italiensk og tysk skole. Dette er skolen for alle som ønsker å lykkes. Det er ingen annen måte å få dem på enn gjennom hardt arbeid. Justyna sa i et intervju at hun ikke var enig i trener Ko³odziejczyks byrder og at Justyna hadde 100% rett. Trener Adam lar spillerne jobbe løst og det er kult på kort sikt. Dette er en kortsiktig politikk. Ved å bruke en ramme som har jobbet hardt i mange år og skapt en base for den, vil det å redusere stress få formen til å sprette. Og så er det flott, for én sesong er to sesonger resultater. Men så får det konsekvenser. Du betaler for denne polisen. Salt.

Tajner vet allerede hva han skal gjøre etter presidentperioden. Begynner i ny jobb

Hva er det største problemet nå? Norske Tobias Torgersen er ny trener for skiskytterlaget og det er vel gode nyheter?

– Jeg er veldig glad for at trener Tobias er tilbake. Jeg vet at de yngre, hardtarbeidende spillerne likte ham godt.

Kołodziejczyk, på sin side, sitter i styret, fikk flest stemmer og, hevder Kowalczyk, danner en opposisjon til henne og Wa¶kiewicz.

– Ledelsesmessig ønsker jeg meg en lidenskapelig mann som elsker skiskyting, lever skiskyting og vil gjøre mye for denne skiskytingen. Dessverre vil ikke professoren vie sitt hjerte til skiskyting.

Jeg ser at du er annerledes enn Kowalczyk her. Hun beklager at Wa¶kiewicz ennå ikke er gjenvalgt til en ny periode. Og du vil ha en annen kandidat, selv om ingen andre svarer.

– Det sier mye når det bare er én kandidat og han ikke vinner valget. Det er tross alt ikke de som falt fra juletreet som stemmer, men de som er aktive i skiskyting. Angivelig har de reservasjoner som meg. Jeg anser de første årene av professor Wa¶kiewiczs arbeid som president for å være enestående. Han gikk inn i et lederforhold, han kom seg ut av gjelden, men de dagene er bak oss.

Nå trenger polsk skiskyting sunn fornuft og hjerte for å fokusere mer på trening enn lederferdigheter. I årevis nå har jeg sett spillere på laget vårt som ender på hundreplass i internasjonale konkurranser. Hvorfor fortsetter fagforeningen å investere i dem? Hvorfor svever de i rammen hele tiden? Beklager, men det er ikke min greie. President Wakiewicz tillot det. Av denne grunn har han i dag støtte fra de menneskene han har muliggjort et vakkert, komfortabelt liv for. Fordi å være nummer 100 eller til og med 90 i verden er ikke en hard treningsøkt, det er et behagelig liv.

Så vidt jeg vet, overtalte Wa¶kiewicz Justyna Kowalczyk til å akseptere et styreverv bare slik at en revolusjon kunne finne sted. Uansett mener Justyna at hvis noen ikke anstrenger seg og ikke gjør en prognose, har de ingen grunn til å være i representasjon. Jeg tror Wa¶kiewicz forstår det?

– Jeg vet ikke om han forstår. Jeg ser på troppen for den nye sesongen og ser ikke den friske buen som bør komme etter OL. Jeg forstår at idrett også er avtaler, at man må komme overens med forskjellige mennesker for å ha stemmer og være president. Men det er usunt. Jeg er en idealist, det irriterer meg at noen vil gjøre forretninger, at presidenten må forholde seg til forskjellige mennesker. Jeg vil bare se på trivselen i disiplinen slik at polsk skiskyting igjen kan oppnå resultater som teller i verden. Men jeg understreker at dette er min perfekte verden. Jeg vet at denne verden egentlig ikke er der.

La oss gå tilbake til verden altså. Hvis Wa¶kiewicz er den eneste kandidaten til presidentskapet, så har Kowalczyk rett, han sliter med å støtte ham, tar han feil og du må finne en bedre president raskt?

– Jeg tror ikke det er noen god kandidat i dag. Jeg er enig med Justyna i at professor Wa¶kiewicz må velges. Selv om jeg fortsatt har et lite håp om at vi skal møte en god kandidat. Hvis dette ikke dukker opp, vil jeg ikke at noen vinner valget tilfeldig. Enda bedre, presidenten er professor Wa¶kiewicz. Men det beste ville vært om en hyggelig person fra skiskyttermiljøet meldte seg. De trenger sårt et friskt pust.

Det har vært slik for oss i årevis. Professor Wa¶kiewicz, tidligere Dagmara Gerasimuk, Ko³odziejczyk-treneren som de hadde vært venner med i årevis – alle disse menneskene hadde den samme visjonen i årevis. Det var først etter rundt et titalls år at den nye personens synspunkt ble tatt i betraktning. Hun er Justina. Og se på hva som skjedde da Justyna rapporterte observasjonene sine. Vi har en krise. Og hvis nye mennesker systematisk ble tatt opp hvert år, eller i det minste hver periode, ville sinnene til herskerne i polsk skiskyting alltid være åpne, akseptere eller i det minste vurdere nye ideer, og det ville ikke være noe sjokk at vi etter 15 år følte oss komfortable og alltid gjort det samme.

Eller kanskje du bør stille til valg?

– For to år siden tenkte jeg på det. Jeg tenkte seriøst på det, men var ikke enig i prosedyrene. For å bli president må man først nomineres av en av klubbene. For meg er det patologi fra starten av. Det er kjent at noen på et tidspunkt vil ha noe for noe sånt. Jeg tenkte at jeg ville bli president hvis jeg kunne gjøre noe morsomt, ikke komme overens med forskjellige mennesker og gjøre forretninger.

Hva gjør du for øyeblikket? I mars kommenterte du skiskytingen i Eurosport, men kanalen mistet retten til å vise denne sporten.

– Jeg kommer selvfølgelig til å fortsette å være interessert i skiskyting og tror at rettighetene vil komme tilbake til Eurosport. Kanalen lot meg ikke gå, jeg fikk et forslag til videre samarbeid. Jeg er veldig glad fordi sport er jobben min, men fremfor alt lidenskapen min er jeg interessert i praktisk talt alle disipliner. Jeg er også medeier i en spesialistklinikk. Jeg har noe å gjøre.

Adam Małysz er ny president i det polske skiforbundetFor Małysz vil det være det polske hoppforbundet? «Alle forteller meg at ±»

Men i polsk skiskyting handler du ikke i det hele tatt. Du var verdensmester, OL-toer, styremedlem, trener, og nå er du helt borte.

– Fordi jeg hadde min mening.

Hvem ville du ikke regne med?

– Her er det. Da Justyna ble regissør var jeg veldig glad. Jeg tenkte at hvis de ikke lytter til dem, vet jeg ikke hvilken autoritet som skal komme til dem. Og da jeg hørte at trener Wierietielny også var der, var jeg overbevist om at deres kraft kunne gi resultater. Jeg hadde ikke så mye styrke. Jeg var fra miljøet, jeg ble ikke lyttet til. Eller kanskje jeg tenkte unødvendig på presidentskapet, kanskje jeg burde sette ned tempoet og ta små steg.

Jeg tror ikke Justyna vil ta små skritt. «Det gir ingen mening i denne ordningen», «Jeg skal ikke sparke hesten» – sier han. Tror du han vil gi opp skiskyting?

– Jeg tror president Wa¶kiewicz vil vinne valget. Jeg tror måneden frem mot gjenvalg vil være en tid for å veie forskjellige ting. Og refleksjon for mange mennesker. Jeg tror president Wa¶kiewicz vil vinne, men jeg vil at han skal utvide horisonten. Oppsiden er at de ikke kommer til å jobbe så tett med trener Adam. Det var nesten sykelig. Jeg har jobbet med blant annet Kamila uk og Kinga Mitoraj [teraz nazywa siê ju¿ Zbylut]. Kamila bruker ikke evnene sine, og Kinga har også totalt gått glipp av det enorme potensialet sitt og har nå blitt fullstendig dyttet inn i skyggen. Vi kommer nok ikke til å se dem på sporene igjen. De er veldig hardtarbeidende jenter. Trener Adam har i mellomtiden gjentatte ganger fortalt oss at det ikke er kunst i å trene mye, men heller en kunst i å trene på en slik måte at denne treningen er effektiv.

Simon Ammann har fått ny jobb.  Han ble president for Special Olympics DivisionSimon Ammann har fått ny jobb. Han ble president for Special Olympics Division

Så hvordan trenger du å trene om ikke mye?

– Vel, jeg vet ikke, det er en utholdenhetsvektløftingssport. Vel, du kan ikke ikke trene! Vi i juniorene med jenter gjorde en veldig god jobb. Men forbundet bestemte seg for å oppløse troppen min og flytte meg og de beste spillerne til hovedtroppen. Det var slik vi fant Coach Adam. Jeg kunne ikke være enig med metoden hans. Det var helt annerledes enn det vi gjorde. Vi betalte alle for endringene – jeg ga opp skiskyting og spillerne betalte med resultater.

You may also like

Leave a Comment