Home » Qatar arresterer to norske journalister etter å ha rapportert om VM

Qatar arresterer to norske journalister etter å ha rapportert om VM

by Thure Lindhardt

DUBAI, De forente arabiske emirater – Myndighetene i Qatar arresterte to norske statlige TV-journalister i mer enn 30 timer og slettet noen av opptakene de hadde tatt i en migrantarbeidsleir mens de prøvde å forklare den plagsomme situasjonen disse arbeiderne møtte mens de forberedte seg til året. 2022 for å rapportere FIFA World Cup.

Qatar-regjeringen anklaget NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani for å «gå inn på privat eiendom» og «skyte uten tillatelse». De to kom tilbake til Norge onsdag etter pågripelsen. Journalister hevder å ha fått muntlig tillatelse fra sine filmpartnere.

Disse arrestasjonene utløste en diplomatisk strid mellom Norge og Qatar. Det norske nyhetsbyrået NTB meldte at Qatar-ambassadøren var innkalt av Norges utenriksminister Anniksen Huitfeld i forbindelse med saken.

Den norske statsministeren Jonas Gahr kalte arrestasjonene «uakseptable».

«En fri presse er viktig i et demokrati», skrev Gahr på Twitter. Det viser også viktigheten av å få tildelt Nobels fredspris til journalister. Jeg er veldig fornøyd med at Halvor Ekeand og Lokman Ghorbani nå er løslatt.

– Pressefrihet er nødvendig for demokratiet og er også av grunnleggende betydning for beskyttelsen av menneskerettighetene, sier statsråd Huitfeld i en uttalelse til NRK.

Disse arrestasjonene et år før verdensmesterskapet viser hvor følsom den autokratiske regjeringen i Qatar er. Andre journalister ble også arrestert etter å ha blitt rapportert over hele landet.

Ekeland, en sportsjournalist, og Ghorbani, en fotograf, var i et lite land i Midtøsten da sistnevnte fremhevet de 365 dagene før verdensmesterskapet i 2022 åpnet.

– De fikk alle tillatelsene de trengte for intervjuene, sa NKR-sjef Thor Gjermund Eriksen ved organisasjonens hovedkontor i Oslo.

Ekeland sa de ikke hadde skriftlig tillatelse til å filme på privat eiendom, men personene der ga sitt samtykke. Senere dukket sivilkledde offiserer opp på hotellet hennes og ba henne følge dem til en politistasjon.

– Vi var bekymret for at vi ikke skulle klare å filme, men vi ble invitert av VM-arrangørene til å filme en reportasje og flere andre medier var der også, sa Ekeland.

Agentene var «veldig harde i tonen og ønsket å skremme (oss)», la Ekeland til og forklarte at de ikke var blitt truet eller at disse agentene ikke hadde tyr til vold.

«Vi synes vi har blitt behandlet godt,» sa han.

Journalister sa til NRK at de ikke kunne forlate landet med utstyret sitt. Både Norsk Journalistforbund og Norges Fotballforbund har kritisert pågripelsen hennes.

Qatar-regjeringen sa at de to mennene ble arrestert etter en klage fra en ukjent eier av et boligfelt i industrisonen i landet der arbeidsleirene ligger. Han sa at Ekeland søkte om filmtillatelse, men myndighetene ga det ikke før han besøkte stedet.

Qatar, som andre arabiske stater i Persiabukta, hvor ytringsfriheten er svært strengt regulert, krever at journalister har lisens for arbeidet sitt.

«Som i de fleste land, er overtredelse et brudd på qatarisk lov, som medlemmer av dette filmteamet var klar over før de gikk inn på denne eiendommen,» heter det i uttalelsen. Opptakene som ble tatt under denne inntrengingen ble slettet av myndighetene i samsvar med Qatar-loven.

På spørsmål fra Associated Press om Qatars kommentarer til journalistene, ga NRK en uttalelse som svar om at de ikke er enig i disse påstandene og at journalistene deres «oppfører seg i henhold til journalistiske og etiske prinsipper».

– Selv om myndighetene i Qatari mener at disse journalistene har brutt en lov, er behandlingen mottatt uakseptabel, hevdet NRK. Varetektsfengslingen av disse journalistene og konfiskeringen av utstyret deres er uforholdsmessig. Dette utgjør en trussel mot fri og uavhengig journalistikk og kaster en kalddusj på alle journalister som besøker Qatar.

Qatar er hjemsted for den amerikanske hærens sentralkommando. Siden han fikk rett til å arrangere verdensmesterskapet i 2022, har han fått spesiell oppmerksomhet i forhold til utenlandske arbeidere.

Olsen bidro fra København, Danmark.

You may also like

Leave a Comment