Home » Tragedie i Auschwitz: 26-åring død, Norwegian forsøkte å kidnappe 5-åring

Tragedie i Auschwitz: 26-åring død, Norwegian forsøkte å kidnappe 5-åring

by Erlend Loe

– Hun var en hyggelig jente, det er vanskelig å forestille seg at hun ikke er her – sier naboene til den trolig drepte 26-åringen fra Oświęcim. Etter hjemkomsten fra Norge organiserte hun et liv her sammen med datteren, hun klarte det, understreket de.

En død kvinne med et kutt ble funnet av faren hjemme hos henne lørdag. 25 år gamle Ingebrigt G., norsk statsborger, er mistenkt for drap. Han var ikke der på lørdag, selv om han hadde vært i Auschwitz de siste dagene. Hennes fem år gamle datter Mia har også forsvunnet. Mannen ble pågrepet på en motorvei i København lørdag kveld. Det var en jente i bilen sammen med ham.

Naboer rørt av tragedie
Søndag ble beboere på eiendommen der kvinnen bodde rørt av tragedien. På ul. Budowlany i Oświęcim er det fire-etasjers blokker flere dusin år gamle, som relativt nylig ble isolert og malt i forskjellige mønstre og farger. Mellomrommet mellom dem er fylt med firkanter med alléer, blomsterbed og modne trær. Rommet inviterer til nabosamtaler. – Den er der, 64 år gammel – vis de unge mennene med emblemene til hockeyklubben Unia Oświęcim på klærne. Vi kjente henne ikke personlig, bare av synet. Men alle snakker om det i dag, understreker de. Når han kommer tilbake fra nærbutikken til trappeoppgangen nummer 64, viser det seg at Mr. Krzysztof er 26-åringens nabo. – Jeg kan fortsatt ikke forestille meg at vår Pamelka ikke er der, hun vil ikke være der – understreker han.
Krzysztof, som bor to leiligheter unna avdøde, berømmer henne. – Hun var vennlig, organisert, jobbet, hun klarte seg. Faren hennes dukket opp. Hun var i kontakt med naboene, jeg tok med henne epler fra jobb på torsdag. Du vet, på min alder har jeg barnebarn, jeg føler alt dette så sterkt at tårene mine snurret i dag – sier han. – Jeg så ham her for første gang for noen dager siden, jeg tror det var da han kom. Jeg hadde fri torsdag; Jeg så ham komme tilbake fra markedet om morgenen. Om kvelden gikk han en tur med den lille. Jeg fortalte ham at jeg hadde tatt med epler og hengt dem på dørhåndtaket. Men han svarte noe sånt som «ingen polsk», så jeg ba Mia fortelle moren min at disse eplene var fra Mr. Krzysiek – melder naboen. – Da så jeg henne igjen, men vi snakket liksom ikke sammen. Det var siste gang. Det er trist, legger han til. Om den avdøde forteller hun at hun kom tilbake til Oświęcim fra Norge for rundt tre år siden. – På en eller annen måte var det aldri direkte, men ut fra det folk sa hos oss, mobbet han henne nok, hun løp fra ham med babyen – foreslår han. – Hun organiserte seg her, bodde med datteren sin, jobbet – jeg vet ikke helt hvor, men hun jobbet – hun hadde en venninne her, rett over blokka, hun hadde bil. Hun var veldig hyggelig og en så kul jente; noe utrolig at plutselig en slik tragedie og det er ikke lenger der – gjentar Krzysztof.

Mia kom tilbake til Polen
Også andre naboer er berørt. – Det er klart vi kjenner Pamela, hun bodde her. Folks liv er forskjellige, men hun virket så ressurssterk. Og den søte lille. Frykt om noe sånt plutselig skjer ved siden av, sier to kvinner med barn. Men har de tatt ham ennå? spør barna. – Ja, de tok henne og tilsynelatende lever Mia i beste velgående – svarer mødre dem.
Lørdag kveld i Lillepolen kunngjorde politiet funnet av liket av en 26 år gammel kvinne i hennes hjem i Oświęcim og det pågående søket etter kvinnens fem år gamle datter og hennes partner; mens skadene på 26-åringens kropp antydet at tredjeparter kan ha bidratt til hennes død. Politiet sa da at det var satt i gang søk etter ham i Polen og Europa etter mistanke om at partneren hennes, en 25 år gammel norsk statsborger, kan ha vært involvert i kvinnens død. Resultatet av undersøkelsen viste at parets barn (som har dobbelt statsborgerskap) ble tatt hånd om av mannen, og derfor ble det også varslet barnevarsel.
ca. Lørdag 22. ble den mistenkte stoppet av danske betjenter for en veikontroll på Københavns motorvei. Mannen kjørte en Volkswagen og hans fem år gamle datter satt i baksetet av kjøretøyet. Hun ble plassert i omsorgen for den danske sosialtjenesten. Mannen ble tatt med til politistasjonen hvor han avventet rettens pågripelsesavgjørelse.
Politiet i Lillepolen kunngjorde søndag at utleveringssaker under den europeiske arrestordren (EAW) ble åpnet mot en mann mistenkt for drap. Drap straffes med 25 års fengsel eller livsvarig fengsel.

You may also like

Leave a Comment