Home » Tre måneder og… de har fått nok. VAR likte det ikke her i landet

Tre måneder og… de har fått nok. VAR likte det ikke her i landet

by Erlend Loe

VAR-videoverifiseringssystemet ble introdusert i den norske ligaen i april og etter bare tre måneder er det hatet av fans, funksjonærer, enkelte dommere og spillerne selv fordi det ikke bare svikter teknisk, men også avbryter spill for lenge.

Den 10. april, dagen for utrulling av VAR, var systemet nede i fire av sju kamper da dommere måtte ta viktige avgjørelser da noen kameraer sluttet å fungere på grunn av våte kabler som koblet dem til VAR-dommersenteret.

SE OGSÅ: Mislykket start på opprykkede PKO BP Ekstraklasa. Tapte for den tidligere trenerens lag

I søndagens Odd-Valerenga-kamp brukte dommerne sju og et halvt minutt på å vurdere en offside-posisjon etter hjemmemålet, med tekniske problemer igjen som en av årsakene til stoppet.

– Det er en skandale, men som du kan se i Norge fungerer VAR på den måten at dersom det scores et mål på våren, tas beslutningen om å anerkjenne det eller ikke først til høsten – TV2-TV-kanalkommentatorene sparte ikke på noen ondskap.

Norges største dagsavis, Verdens Gang, gjennomførte en undersøkelse blant supporterforeninger fra 16 toppserieklubber – Eliteserien. De var alle enige om at de hater VAR og deres forbund (NFF) som bestemte seg for å innføre systemet ved å fjerne dramatikken og spenningen på stadionene.

Fans protesterer med bannere på tribunen og roper og går inn på stadionene bare 15 minutter etter at kampen har startet.

– VAR ble innført for tidlig og uten skikkelig testing og det fungerer bare ikke i Norge, sier Molde-trener Erling Moe til avisen.

Han la til at systemet også er for dyrt, og koster norske klubber rundt 1,5 millioner euro årlig.

Årets norske Eliteserie-sesong går fra 10. april til 2. desember og NFF-sjefsdommer Terje Hauge påpekte at det norske klimaet forstyrrer VAR alvorlig.

– I begynnelsen og slutten av sesongen spilles det mange kamper med snøfall som dekker linjene og kritiske områder som cornere og straffefeltet, noe som forstyrrer kameraets bilde. Noen må rydde snøen fra disse stedene under kampen fordi pauser ikke er et alternativ av den grunn – sa han.

JŻ, PAP

PolsatSport.pl for Android- og iOS-telefoner!

Den siste informasjonen og nyhetene uansett hvor du er.

You may also like

Leave a Comment