Home » Aurelijus Skarbalius har vært med på å tilpasse den skandinaviske modellen i Litauen siden september

Aurelijus Skarbalius har vært med på å tilpasse den skandinaviske modellen i Litauen siden september

by Thure Lindhardt
FOTO: FK Ataka «

Vilma Venckutonytė

Vilnius fotballklubb Ataka starter denne høsten med implementeringen av et foreldrefrivillig program basert på modellen med partnere fra Skandinavia.

Fotballklubben «HB Koge», representert ved Aurelijus Skarbalius fra Danmark, og samfunnsfotballklubben KFUM-Kameratene fra Norge skal hjelpe litauere med å tilpasse modellen for frivillig frivillighet.

I følge Aivaras Meškinis, teknisk direktør i Ataka, er det verdt å lære av skandinaviske idrettsklubber hvordan man kan motivere barn til å delta i idrett, for å skape et trygt miljø og fremfor alt å involvere foreldre i barneidrett.

Opplevelsen til Aurelijus Skarbalius

A.Scarbalius oppfordrer til å endre holdninger til frivillig arbeid for voksne. Hvis du slipper tanken «Jeg har ikke tid, jeg betaler penger – du trener barnet mitt», forbedres livskvaliteten betraktelig.

«I Danmark og andre skandinaviske land fungerer systemet slik: Foreldre er involvert i barns kroppsøving fra barnehagen og utover. Foreninger tilbyr foreldre å stille frivillig til barneopplæring for å støtte trenere. Uten et tilstrekkelig antall frivillige foreldre starter ikke opplæringen engang. En stor del av foreldrene er engasjerte og beholder trenerlisensene for nybegynnerklassen. Når man trener barn i alderen 5-8 år, jobbes det mye med å trene motorikk og koordinasjon, så foreldrene kan gjøre dette perfekt, sier A. Skarbalius.

Han og partneren hans utviklet Auri-Dohm-metodikken for å trene småbarn og trene foreldre, som også brukes i fotballklubben Ataka.

– Senere blir den sportslige særegenheten til talentfulle barn tydelig, og da velger barn mellom 9 og 10 år som ønsker å spille bedre fotball fotballklubber med profesjonelle trenere. Hvis du bare vil spille fotball med vennene dine, kan du fortsette å trene i en lokal klubb. Og det varer ofte livet ut. Han spilte først idrett før han ble uteksaminert fra skoler og videregående skoler. Voksne spiller amatørliga med venner i denne lokale klubben for moro skyld. Når de får barna sine, trener de dem like godt som foreldrene, som på dette tidspunktet allerede er i klubbens A-divisjon. Det er en fantastisk sirkel som formidler holdning og kjærlighet til en sunn, atletisk kropp og bidrar til å skape et lokalsamfunn, fortsetter A. Skarbalius.

Dette viser etter hans mening riktig strategi for at staten skal støtte idretten.

«Det er dette den skandinaviske modellen er basert på – de investerer mye i det grunnleggende og infrastrukturen til alle idretter og håper at folk elsker sporten fra en tidlig alder og liker den. Dette er en langsiktig tilnærming fordi trening er sunnere og koster staten mindre. Jeg er veldig imponert over hele det skandinaviske utdanningssystemet for barneidrett, jeg tror på det, understreker A. Skarbalius, representant for HB Køge fotballklubb og teknisk direktør fotball i Capelli Sport.

Den norske modellen avgjorde mengden av OL-medaljer

I Norge er denne modellen for kroppsøving støttet og finansiert av Norges olympiske komité, kommuner og politikere mener at norske toppidrettsutøveres suksess bestemmes av et godt grunnlag – den gode organiseringen av idretten fra tidlig alder i kommunene. region.

«Den nordiske idrettsorganisasjonen er trolig den mest suksessrike i verden. 9 av 10 barn under 13 år driver med idrett der. Vi ønsker å ta på oss det vi synes er best. Idrettsutdanningssystemet deres er basert på konseptet «sport for alle». I Norge er dette konseptet integrert i alle idrettspolitiske dokumenter og programmer for lederutvikling. Folkeidrett for barn og unge behandles som det viktigste leddet i idrettssystemet. Derfor vies mye oppmerksomhet til denne lenken. Norge, som tok flest medaljer ved forrige vinter-OL, bruker relativt lite penger på stipend til toppidrettsutøvere, da hovedfokuset her er på opprinnelsen: alt starter med barn, foreldre og grupper, oppsummerer A. Meškinis.

Foreldre – sportssjef

Ataka vil bruke den skandinaviske modellen for frivillig frivillig arbeid primært i distriktene Justiniškės, Vilkpėdė og Pilaitė i hovedstaden. Allerede i september startet observasjonen av foreldrene til 5-6 år gamle barn under fotballtrening.

«Foreldre er den største autoriteten og forbildet for et barn. Barnet kopierer både de gode og dårlige egenskapene til foreldrene. Så trening er et flott sted å vise barna foreldreledelse. Det er ikke for ingenting at foreldre i Norge og andre nordiske land som jobber frivillig i barneidrett blir omtalt som sportsdirektører, sier A. Meškinis.

I det første året av prosjektet er det planlagt å involvere minst 10 foreldre hvis barnehagebarn deltar på fotballtrening i Vilnius. Foreldre lærer, hjelper til med trenere og tilegner seg kunnskapen de trenger for å utdanne barna sine. Atakos-trenere vil besøke danske og norske fotballklubber hvor de vil lære hvordan de kan involvere foreldre i Vilnius Community Sports Leaders Program. Rundt 60 barn skal delta i det skandinaviske modellprogrammet denne sesongen, og deretter blir ytterligere 60 barn med hvert år.

I Skandinavia driver tre ganger så mange elever idrett

«I de nordiske landene deltar 80-90 prosent av barn mellom 6 og 12 år i organisert idrett og mange foreldre driver med frivillig arbeid: Foreldre trener barna sine, arrangerer konkurranser og alle klubber er sterkt avhengige av frivillige foreldre.» Deltakelse. Forskning viser at aktiv deltakelse fra foreldre er svært viktig for barn – det motiverer og øker ikke bare barnas atletiske fremgang, men forbedrer også trivselen til de involverte foreldrene, skaper et bedre forhold mellom foreldre og barn, sier A. Meškinis. .

Til sammenligning: mindre enn 30 % av befolkningen i Litauen driver med sport. Studenter. A. Meškinis nevner andre problemer: dårlig kvalitet på barneidrettsprogrammet, ekstremt lav foreldredeltakelse i ikke-formell barneidrettstrening.

Lokal støtte er nødvendig

«Frivillige ledere-programmet kommer barn, deres foreldre og lokalsamfunn til gode, men det koster mye. I Vilnius betales stadioner eller treningssentre av sportsklubber som driver NSA-aktiviteter, mens det i andre europeiske land er gratis! Infrastrukturleie bringer nå populær barneidrett ut på markedet i høy grad og øker kostnadene som veltes over på foreldrene. Det er også viktig å sørge for vedlikehold av stadionene, snørydding og montering av garderober. Kommunene bør ta ansvar for å gjøre idretten tilgjengelig og rimelig for alle slik at infrastrukturen er attraktiv og ikke frastøtende, sier A. Meškinis.

Det første besøket av Atakos-trenere til Norge for å ta over beste praksis er planlagt i slutten av september.

Utvekslingen av god praksis mellom fotballklubbene Atakos, KFUM-Kameratene og HB Køge er finansiert av Nordisk Ministerråd.

You may also like

Leave a Comment