Home » Bjørgen, knapt i live, falt foran Kowalczyk. Norge er fortsatt i sjokk i dag

Bjørgen, knapt i live, falt foran Kowalczyk. Norge er fortsatt i sjokk i dag

by Erlend Loe

Rivaliseringen mellom Justyna Kowalczyk og Marit Bjoergen har drevet interessen for langrenn i mange år. Ikke bare i Polen Norge. To fremragende, tøffe og seige kvinnelige idrettsutøvere presset hverandre. De raste på skinnene, de kuttet av i media. Bjørgen og hennes «lovlige doping» – som de polske fansen kalte astmamedisinen som ble tatt av de norske fansen – pleide å være vår vinterfiende nummer én.

se videoen

Polske hoppere vil være tilbake i form om en måned? «De er allerede i ferd med å komme seg etter kriser»

Og det var Kowalczyk som kjørte. – Det var stort å vinne med Marit – sa Justyna rett etter å ha vunnet gullmedaljen i OL i Vancvouver. Et øyeblikk tidligere kom Bjørgens seier etter en forrykende avslutning. Vanskelig å tro i ettertid, men polakken beseiret ikke nordmannen i en direkte duell på nesten to år. Inntil minneverdige Tour de Ski i 2012 – 10 år har gått siden en av de største kampene i langrennshistorien for kvinner.

Kowalczyk vant fordi Bjørgen tillot henne det?

Tiden mellom OL i Vancouver i 2010 og Kowalczyks neste seier over Bjoergen så ut til å trekke ut evig. Spesielt siden følelsene var enorme og det hele startet på lekene i Canada. «Marit kom hit for å inhalere, og så løpe og la henne ta seg av det i stedet for å bestride juryens avgjørelse. Hun føler seg synlig truet fordi hun godt vet at uten hennes «hjelpere» hadde hun ikke hatt så mye med meg og andre jenter å gjøre – polakken røsket ut etter et kombinasjonsløp der hun vant OL-bronse til tross for norske protester. Debatt om lovligheten av Björgens bruk av astmamedisiner preget hennes konkurranse i årevis.

Et år etter Vancouver Games, 2011, tapte Kowalczyk i det norske verdensmesterskapet i Oslo. Hun dro med tre medaljer, men hadde fortsatt Bjørgen og en gang til og med Therese Johaug. Sinne vokste fra start til slutt, og diskusjonen brøt igjen ut i hovedstaden om astmamedisinen Bjørgen tok. Det gjorde også at polske fans levde mindre med den polske løperens brune og sølvringer og mer med påstander om «lovlig doping» fra de norske mesterne. Bjørgen har nesten blitt en nasjonal fiende som må beseires for enhver pris.

Det var vellykket i den samlede verdenscupstillingen. Kowalczyk vant Crystal Globes tre ganger på rad fra 2009 til 2011. Han triumferte også i Tour de Ski år etter år. Men hver gang hun måtte lytte til stemmene at hennes hovedkonkurrent gikk glipp av mange starter og at hun var vinneren i verdensmesterskapet. Så Kowalczyk vant fordi Bjørgen tillot henne det.

Men for en stund.

Polske hopp krasjer front mot front med et tog. «Jeg ser ikke en sjanse»

«Jeg var, jeg er og vil være en av konkurrentene til seier»

Ingen mesterskapsarrangement var planlagt for sesongen 2011/2012. Det var kjent at verdenscupstillingen og prestisjetunge Tour de Ski ville bli det viktigste for løperne. Denne andre begivenheten, den gang en seier for Kowalczyk to ganger på rad, vekket de største følelsene hos fansen. For Bjørgen har bestemt seg for å være tilbake for første gang på tre år. Nordmennene var overbevist om at polakken var sjanseløs mot sin landsmann. Oftest la de vekt på at Kowalczyk kun vant på Alpe Cermis fordi Marit var fraværende.

Kowalczyk vant prologen over 3100 meter fristil. 0,4 sekunder foran Björgen. Og det var en stor overraskelse, for selv om en polak kan være en av favorittene i klassisk stil, «live» sannsynligvis ikke. – Jeg var, jeg er og blir en av seierskandidatene. Hvis noen har vunnet dette arrangementet to år på rad, har de denne statusen, sa polakken etter prologen i Oberhof. Så brøt Kowalczyk sin tapsrekke med Bjoergen og beseiret henne i en direkte duell for første gang på 650 dager. Nordmennene trodde ikke på det.

Men det var bare Kowalczyks første løpsslag. Det neste 10K-løpet var forfølgelsesløpet. Og her var en større overraskelse. Kowalczyk triumferte, men Bjørgen var ikke bak henne i det hele tatt. Kun 0,2 sekunder tapte hun mot polske Therese Johaug. Den største rivalen til vår løper var tredje. — Hun hadde dårlige ski i dag og hun må ha valgt dem godt for å løpe fort, forklarte trener Egil Kristiansen.

For sprinten flyttet løperne til Oberstdorf og igjen var Kowalczyk i ledelsen. Hun scoret hattrick og ledet hele Tour de Ski med 22,2 sekunder. før Bjørgen. Men nordmannen hadde fortsatt trumfkortet – to freestyle-løp. 2011 endret seg i 2012 og rollene ble snudd – Bjørgen vant fortløpende kombinertrennet, sprinten og 15 km fristilkonkurransen. Og hun ble den nye lederen av syklusen.

Markus Neitzel og Ryoyu Kobayashispurte tyskeren og Kobayashi ble lamslått. En tysk misjonær i skyggen av en mester

Kowalczyk svettet som en rotte

Tiden er inne for noen avgjørende sammenstøt. Dagen før siste bestigning ble 10 km klassisk med fellesstart arrangert i Val di Fiemme. Og den velmenende Kowalczyk vant imponerende! Ledelsen hennes over Björgen var på 11 sekunder. – Kampen var veldig bra, men jeg trengte ikke gi 110 % av meg selv. – sa polakken etter løpeturen. Bjørgen var nå utslitt og kunne ikke tro feilen. Kowalczyk ble syklusleder og det var kjent at hun skulle gå inn i Alpe Cermis med 11,5 sekunder. fra deres største rival.

Den avgjørende starten fant sted 8. januar 2012. Stresset til den polske løperen var smittsomt allerede på morgenen. Og hun sto opp veldig tidlig. – Hun sang eller nynnet sanger for seg selv. Hvis han gjør det, betyr det at han er redd – sa Aleksander Wierietielny, Kowalczyks trener. Selv har hun senere lagt til at hun ikke er redd for rivaler, men for det store fjellet. Og det er virkelig en stor utfordring fordi stigningsgradienten til og med kan nå 28 %. Noen år senere kjente Kowalczyk det på egen hånd – i 2015 besvimte hun og ble innlagt på sykehus i stedet for å gå til toppen av Alpe Cermis. I 2012 slet hun imidlertid med å vinne.

Kowalczyk ventet på Bjørgen og de løp sammen på fjellstien. Høye temperaturer, solrik aura og to mestere som klatrer bakken som vanligvis brukes av alpinløpere. Polakken kastet brillene først, deretter pannebåndet. Alt som gjør klatringen lettere. – Jeg svettet som en rotte, beklager – sa løperen fra Kasina Wielka.

«Gratulerer med dagen!» ved mål Kowalczyk først!

Smerten i ansiktene til spillerne var tydelig. Pulsen nådde 180 slag per minutt, det samme gjorde viftene. Midt i stigningen klatret Kowalczyk og Bjoergen sammen. Plutselig begynte polakken å løsrive seg fra sin norske rival. Fem, sju, 10, 15 meter… – Her er det! – ropte TVP-kommentator Marek Jó¼wik inn i mikrofonen. – Kowalczyk løper, kommer Bjørgen – vurderte han.

– Jeg hørte på radioen at Justyna begynner å forlate Bjørgen og hun ser fresh ut. Nordmannen ble bøyd og så ned på føttene hennes. Da visste jeg at det ville bli bra – sa Wierietielny. Polakken mestret de neste meterne av en bratt stigning på 3650 meter med 420 høydemeter med bravur. Hun løp rolig opp bakken mens Björgen så ut som hun sto på ski. Og for å følge «Gratulerer med dagen!» Kowalczyk ble sunget av polske fans og var den første til å fullføre! Hun beseiret Björgen på sesongens høydepunkt!

Nancy Kerrigan etter angriperenKuppet rystet verden. Kerrigan dukket bak gardinen og begynte plutselig å hyle av smerte

Rywalka kom nesten i mål. 30 sekunder etter vår konkurrent. – Marit klarte ikke å henge med i tempoet mitt. Det var så slitsomt at det var nok til å regne ut en sikker ledelse – sa Kowalczyk fornøyd. Björgen hadde falt i snøen foran henne. Knapt i live, med skjelvende ben. Hun ble sjokkert. Hun bukket under for den store kraften til løperen, hvis stab var minst fire ganger mindre. Hun tapte en kamp hun ikke hadde rett til å tape. – Vel, Kowalczyk var bedre i dag – kommenterte en fortsatt overrasket nordmann få minutter etter oppløpet. Hun forsikret senere at andreplassen var en suksess for henne. Men øynene hennes sa noe helt annet. – Jeg drømmer fortsatt om en Tour de Ski-triumf – la Bjørgen til.

Den beste polakken i historien til Tour de Ski

Denne gangen sa ikke Kowalczyk at «det var deilig å slå Marit». Hun overrasket og sa hva som motiverte henne til å vinne. – Jeg tenkte før løpet at man må vinne hele verdenscupen i mars. Da må du vinne folkeavstemningen til «Przegląd Sportowy» og TVP, og så må du vinne til neste dag i Tour de Ski. Det er tradisjon – spøkte hun i et intervju med Onet. Hun sprakk av glede. Og det var ikke overraskende, for hun ventet på et slikt øyeblikk i nesten to år. Nordmenn husker fortsatt denne kampen i dag.

Thomas ThurnbichlerEt merkelig hopp. 14-åringen stjal showet. Og Hoffer tordnet: aldri mer

– Duellen mellom Kowalczyk og Bjørgen var den mest spennende langrennopplevelsen for kvinner i mitt liv – og sannsynligvis noensinne. Jeg savner denne duellen veldig, sier Oeyvind Godoe, en kjent norsk journalist fra Dagbladet i dag. – På den tiden nådde langrenn for kvinner sitt høydepunkt. Takket være disse to legendene ble det en ekte konkurranse med stor prestisje og på høyeste nivå. Senere utfordret Therese Johaug henne så det ble en bitter kamp mellom de tre største legendene i sporten gjennom tidene: Kowalczyk, Bjoergen og Johaug – legger hun til.

Et år senere ga Bjørgen opp Tour de Ski. Kowalczyk vant igjen. Og i dag er det en polak som er deltakeren med flest titler i historien til dette arrangementet. Det var den eneste som vant fire triumfer år etter år. Og nordmannen realiserte først drømmen om å vinne den prestisjetunge syklusen i 2015. Og det var eneste gang hun løp på Alpe Cermis først.

You may also like

Leave a Comment