Home » De glemte ikke Schlesien i salongene i Brussel og Warszawa

De glemte ikke Schlesien i salongene i Brussel og Warszawa

by Erlend Loe

Våre parlamentarikere behandler nasjonale anliggender på daglig basis. Omfanget av MEPs aktiviteter er enda bredere. Begge kan imidlertid ikke løsrive seg helt fra hjemlandet i sine aktiviteter. På den ene siden er det pragmatisk, fordi det er der velgerne deres vanligvis er basert. På den annen side er det et hverdagslig ønske som står ethvert menneske nært etter et sted vi føler oss trygge. Hva sier våre parlamentsmedlemmer, senatorer og parlamentsmedlemmer om hjemlandet deres?*

Schlesien er mitt oppdrag

– Mitt hjemland er Schlesien fra Chorzów til Racibórz og fra Cieszyn til Jastrzębie-Zdrój og Żory. I tillegg er Gliwice, hvor jeg har bodd i årevis, knyttet til Rybnik. Schlesien er min prioritet, mitt oppdrag. Da jeg ble president i Europaparlamentet, ga jeg min forgjenger en statue av St. Barbara laget av en kullklump av gruvearbeidere ved Rozbark-gruven. Mitt arbeid i Europaparlamentet har ett grunnleggende mål – at regioner som Śląskie Voivodeship mottar EU-støtte for en sosialt rettferdig energiomstilling – MEP Jerzy Buzek.

Kjære syrer

– Jeg er innfødt syrer og veldig stolt av opprinnelsesstedet mitt. Jeg har bodd i Dąbrowy siden jeg ble født, langt fra sentrum av landsbyen, så det var alltid ganske langt fra meg til skolen, til bussen, til kirken. Men desto mer satte jeg pris på muligheten til å delta i livet til mitt elskede Syrynia, et sted som jeg forbinder så mange vakre minner med – å delta i prosesjoner eller dokumentere viktige hendelser i livet til menigheten i 30 år – Senator Ewa Gaweda.

Jeg kommer herfra i tre dimensjoner

– Katowice; Jeg ble født her og faren min bygde ikoniske schlesiske gjenstander: en TV, et planetarium og en stålfabrikk i Siemianowice, hvorfra han tok min mor til hjembyen Krzanowice. Jeg på min side studerte ved det schlesiske universitetet i Katowice og jobbet i mange år som president for WFOŚiGW, visemarskalk og viseguvernør. Ratibor har på sin side alltid vært hovedstaden i Ratibor-regionen; Jeg studerte her, bodde her, men det er fortsatt sentrum for min offentlige og profesjonelle aktivitet. Jeg tilbrakte barndommen min i Krzanowice, og nå bor jeg – MP Gabriel lenartowicz.

Syrynia vil fortrylle alle

– Syrynia – dette er mitt hjemland, jeg vokste opp her. Dette er et spesielt sted for meg og min familie, knyttet til schlesiske tradisjoner, identitet og minne om våre besteforeldre som kjempet for Polen i opprørene. Pittoresk beliggende Syrynia, omgitt av skoger fra nord og sør, strekker seg til bakkene av Oder-dalen med utsikt over den fortryllende Wielikot. Syrynia trollbinder alle som har hatt muligheten til å være her. Og for de som ikke har vært, vil jeg hjertelig oppfordre deg til å besøke og utforske stedets historie og legender – MP Adam Gaweda.

Jeg har Rybnik i hjertet mitt

– Jeg koblet yrkes- og familielivet sammen med Rybnik. Her møtte jeg kona mi, begynte å jobbe og engasjerte meg senere i sosiale og politiske aktiviteter. Som stortingsrepresentant støtter jeg ulike lokale, sportslige og veldedige tiltak fordi jeg mener at flinke og engasjerte mennesker rett og slett må hjelpes. Jeg har Rybnik i hjertet mitt fordi det er sentrum av regionen vår, en by som i dag trenger en direkte forbindelse til motorveien, et konserthus ved musikkskolen og en moderne idrettshall – MP Marek Krzakala.

Øvre Schlesien på rett vei

– Jeg ble født i Łaziska Górne. Jeg vokste opp i et hus i nærheten av en gruve og et kullkraftverk. Vi hadde ambivalente følelser for disse institusjonene. Selv om vi var takknemlige for det gode arbeidet for familiemedlemmene våre, ble vi stadig plaget av skitne vinduer og tung luft. Det er fjerne tider. Selv i bygninger som ligger i umiddelbar nærhet av kraftverkspiper er vinduene nå rene. Dette er et tegn på at Øvre Schlesien er på god vei til modernisering – MEP Isabella Kloc.

Jeg har aldri tenkt på å flytte

– Hjembyen min er byen Rybnik – jeg tilbrakte barndommen min her og bodde senere «alene». Mange kjenner meg som lege og sykehusdirektør; Selv når jeg kommer inn på kontoret, kaller folk meg «lege». Jeg bor i Rybnik den dag i dag og tilbringer mesteparten av tiden min her. Jeg er glad jeg kunne tilbringe hele livet mitt her. Selv da jeg var i Europaparlamentet eller visehelseminister, tenkte jeg ikke på å endre meg – MEP Boleslaw Piecha.

I Jastrzębie møtte jeg mitt livs kjærlighet

– Perlen i Schlesiske spa, et viktig gruvesenter, scene for demokratiske endringer og streiker. Idrettsmestrenes by. Slik kan jeg kort beskrive byen min – Jastrzębie-Zdrój. I Jastrzębie møtte jeg min fantastiske kone, som vi oppdro tre døtre med. Det var her jeg tok mine første profesjonelle skritt, først i Zofiówka-gruven, deretter i Interkommunal Transport Union, og deretter som visepresident, kunne jeg skape denne byen sammen med innbyggerne – MP Krzysztof Gadowski.

Jeg kommer fra Schlesia

– Jeg er født i Katowice, har bodd i Rybnik siden barndommen, faren min kommer fra Cieszyn Schlesien. Jeg forsto min schlesiske identitet da jeg forlot Schlesien rett etter studiene og dro til Norge. Jeg savnet Schlesien veldig og reiste hjem. Jeg elsker hver del av dette landet, fra delen av Opole til grensen til Lillepolen. Jeg forstår ikke frykten for schlesisk, jeg forstår ikke frykten for det schlesiske språket. Det er fantastisk å ha et slikt sted på jorden som du kommer tilbake til med et smil – MEP Lukasz Kohut.

Jeg er født i Rybnik og bor der

– Jeg er bosatt i Rybnik, nært knyttet til byen min. I 2007-15 hadde jeg mandatet som byrådsmedlem i Rybnik bystyre. Jeg har vært senator for republikken Polen siden 2015. Selv om aktiviteten min er knyttet til arbeidet i Warszawa, fortsetter jeg å være involvert i byene, fylkene og kommunene som utgjør Senatdistrikt 73. Jeg er i konstant kontakt med presidenter, ordførere, samfunnsledere og lokale myndigheter, uavhengig av deres politiske overbevisning. Jeg støtter prosjekter og investeringer gjennomført innenfor rammen av statsbudsjettet – Senator Wojciech Piecha.

Nærmere, nærmere, Rybnik

– Rybnik er byen der jeg vokste opp, tok utdanning, startet en bedrift og fulgte lidenskapen min ved å seile på Rybnik-lagunen. Skjebnen til Rybnik ligger mitt hjerte veldig nært. Det er derfor jeg jobbet hardt med sykehuset og byttet av dets direktør på den tiden, Ewa Ficy. Jeg var også involvert i å avslutte tvilsomme anbud i statlige selskaper i forbindelse med tidligere PiS-parlamentsmedlem Grzegorz J. Mitt parlamentariske kontor var også involvert i utarbeidelsen av in vitro-prosjektet for Rybnik for deltakende budsjettering – MP Maciej kopi.

Det er her «solidariteten» ble født

– Jeg er en gruvearbeidersønn; Jeg vokste opp med hjembyen min Jastrzębie-Zdrój og har vært knyttet til den hele livet. Det er en unik by hvis innbyggere skrev en av de vakreste sidene i polsk historie. Her ble «Solidaritet» født og Jastrzębie-avtalen ble signert. I dag er det en moderne gruveagglomerasjon med det beste polske gruveselskapet JSW. Det er synd at byen, som har et eksepsjonelt utviklingspotensial, blir så lite brukt av byadministrasjonen – MP Grzegorz Matusiak.

Schlesia er som EU

– Jeg er medlem av Europaparlamentet fra Schlesiens voivodskap, som i likhet med EU er forent i mangfold. Her ligger styrken og potensialet til vårt voivodskap. Fordi Schlesien er et bra sted å bo, jobbe og slappe av. Den sprudler av energien til innbyggerne, gleder seg over fortryllende landskap og rik historisk arv, men den er også hjertet av Polens energi- og industrisektor, som står overfor fremtidens utfordringer – MEP Jadwiga Wisniewska.

Vennskap som varer i flere tiår

– Hjembyen min er Rybnik, hvor jeg tilbrakte min barndom og ungdom. Gjennom å drive speideraktiviteter med barn og ungdom har jeg knyttet mange vennskap som fortsetter den dag i dag. Jeg føler nære bånd til Rybnik, og det er grunnen til at et av mine parlamentariske kontorer ligger der. Men i over 40 år har jeg bodd i Teschen, en grenseby hvor jeg var ordfører og MEP på 1990-tallet Jan Olbrycht.

En grønn og industriby

– Grzegorz Tobiszowski ble født i Ruda Śląska, hvor han bor og arbeider den dag i dag. De største arbeidsgiverne der er Ruda-kullgruven og Peace Huta, som – også takket være innsatsen til G. Tobiszowski – ble reddet fra kollaps og fungerer godt. Andre selskaper fra logistikk-, vei- og kjøttforedlingssektorene er også dynamisk aktive i byen. Til tross for sin industrielle karakter, er Ruda Śląska også en av de grønneste byene i Polen – MEP Grzegorz Tobiszowski.


* Hvis en MEP eller MEP mangler i artikkelen, er det bare fordi MEP-ene selv og deres ansatte har latt våre anrop og meldinger være ubesvart. Dette gjelder kun 3 av 18 parlamentarikere fra vår region. Takk til alle andre for å dedikere litt tid til leserne våre.

You may also like

Leave a Comment