Home » Den 85 år gamle kongen av Norge overrasket. Han skal delta i verdenscupen

Den 85 år gamle kongen av Norge overrasket. Han skal delta i verdenscupen

by Erlend Loe

Torsdag bekreftet retten i Oslo lanseringen. Hans kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen sier til TV-kanalen NRK at «kongen er i veldig god form og har trent mye med mannskapet i Oslofjorden siden våren som forberedelse til oppskytingen i Sveits».

Den norske monarken, som har regjert siden 1991, har vært involvert i seiling i mange år og deltatt i tre olympiske leker som prins – i Tokyo (1964), Mexico (1968) og München (1972). I Japan var han flaggbærer for det norske landslaget.

I flere år har han deltatt i internasjonale seilkonkurranser i den klassiske R-8-klassen på 8-metersyachten «Sira», som han vant verdensmesterskapet med i 2008.

«Sira» ble bygget av faren Olav V i 1938 spesielt for Kattegatcupen han vant. Båten var også Haralds bursdagsgave til… ettårsdagen hans.

– Jeg gikk om bord på dette skipet første gang da jeg var to år gammel. Jeg elsker å seile og til tross for min alder er det å delta på store arrangementer alltid en konkurranse, ikke et rekreasjons- eller kampanjecruise – sa Harald V. i et tidligere intervju for NRK.

Jeg har seilt med samme mannskap på «Sira» i 35 år, og media i mange land har gjentatte ganger gjort oppmerksom på et interessant faktum – om bord tiltaler et tydelig harmonisk mannskap kongen ved navn, og etter å ha tråkket en fot på land har satt, endres «Kaptein Harald» umiddelbart til «Hans Majestet».

I 1983 ble Siraen, som var i svært dårlig forfatning, overført til museet, men 25 år senere restaurerte en gruppe norske forretningsmenn henne spesielt til verdensmesterskapet i 2008, og ga kongen en gullmedalje i den klassen.

Harald V. har vunnet mange viktige medaljer i sin idrettskarriere. I klassen etttonnsbåter vant han verdensmesterskapet i Kiel i 1987 som prins på yachten «Fram X». Et år senere vant han bronsemedaljen med samme skip ved verdensmesterskapet i San Francisco og i 2005 ble han Europamester i sjøfart i Sandhamn, Sverige, som konge på båten «Fram XV».

***

– Først en fotballspiller, så en kjendis – sier han om seg selv. Han «klatrer ikke på veggene», han søker ikke medieoppmerksomhet. Det er media som er interessert i ham, om enn ikke nødvendigvis i sportslig sammenheng. Łukasz Kadziewicz spør ham om fotballkarrieren hans og Jarosław Bieniuk svarer hva sporten ga ham, hva den tok bort og om han følte seg profesjonelt oppfylt. «Det er så høyt under taket i fotball at det er vanskelig å si «jeg er glad»», innrømmer han. Han innrømmer at karrieren hans har vært sterkt påvirket av hans personlige liv. Positivt? Negativ? Det står «I skyggen av sport». Han avslører også hva generasjonen hans manglet for å oppnå mer i fotball og hvilken forbindelse de kan ha… EU.

You may also like

Leave a Comment