Home » Hvitt og rødt antrekk? Vi bruker den ikke bare på ferie

Hvitt og rødt antrekk? Vi bruker den ikke bare på ferie

by Thure Lindhardt

Hvite og røde aksenter dominerer antrekket vårt først 11. november. Det er verdt å endre for ikke å skamme seg over de polske fargene hele året.

Foto: Maciej Czarniak / Trojmiasto.pl

Mens t-skjorter med emblem eller flagg er populære og velkomne 11. november eller på arrangementer med polske idrettsutøvere, kan det å bære dem hver dag forårsake blant annet forundring, avstand og til og med frykt. Hvorfor det?

UAVHENGIG FESTIVAL 11. NOVEMBER i Tri-City

I år feirer vi 103-årsjubileet for å gjenvinne uavhengigheten. Pandemien blokkerer fortsatt festlighetene fullstendig, men det er fortsatt mange arrangementer i Tricity du kan delta på denne dagen. Hvite og røde flagg dominerer hovedgatene. Dekorasjoner vises også i noen vinduer, balkonger eller utstillingsvinduer.

Hvitt og rødt kun på en nasjonal helligdag?

Ingen blir overrasket over synet av hvite og røde sminkede ansikter eller personer med hvite og røde dominerte hatter, hatter, t-skjorter, skjerf og jakker, som vanligvis tas ut av skapet spesielt for denne dagen. Det er også et emblem og inskripsjoner som viser vedlegget til Polen.

De andre dagene i året ser vi veldig annerledes ut. Bortsett fra bokstavelig talt noen få hendelser, som årsdagen for utbruddet av Warszawa-opprøret, årsdagen for slaget ved Warszawa eller viktige kamper for polske idrettslag, er det knapt noen som har rødt og hvitt.

T-skjorten til det polske landslaget i løpet av året? Hvorfor ikke?

På idrettsarrangementer tar vi på oss kostymer i nasjonale farger.  De utløser forskjellige reaksjoner under forskjellige omstendigheter.

På idrettsarrangementer tar vi på oss kostymer i nasjonale farger. De utløser forskjellige reaksjoner under forskjellige omstendigheter.

Foto: Monika Goldszmidt-Czarniak / Trojmiasto.pl

Jeg motsier denne regelen. Ingenting forbinder meg med nasjonalister, men jeg har ingen problemer med å ta på meg trøya til det polske landslaget, for eksempel når jeg sykler på en varm sommerdag. Det er også flott for andre fysiske aktiviteter.

Bortsett fra at slike klær stort sett er laget av «pustende» materiale og transporterer bort fuktighet veldig godt, viser de også et bånd til polske farger. Hvis noen er for patetiske, kan de godta et annet argument: Det beviser at det ikke er skam å ha på seg hvite og røde farger.

Jeg har ingen problemer med å bruke sønnen min i en hvit og rød t-skjorte. Etter løpene 11. november og sportsbegivenheter som EM eller verdenscuppen, har han fortsatt noen få igjen. De er perfekte for hagen, lekeplassen eller barnehageklassen. Samtidig lærer han patriotisme og det faktum at hvitt, rødt, flagget eller emblemet til Polen ikke er symboler og farger som bare kan brukes en gang i året.

Tilhengernes forundring

Men det er også den andre siden av mynten. Fordi en slik holdning kan forårsake forvirring, forbauselse og noen ganger frykt hos andre. Mer enn en gang har jeg kjent de forbløffede blikkene til menneskene som serverer meg i butikken, til de forbipasserende som venter i midtgangen ved siden av meg, eller til foreldrene som går forbi på lekeplassen eller i barnehagen.

Som om de ble overrasket over at man kan kle seg i polske farger bare sånn – uten spesiell grunn. Ingen spurte meg direkte hva denne trøya handler om og hvorfor jeg i det hele tatt bruker den siden det ikke er noen kamp eller ferie. Sannsynligvis til nå, for dessverre blir den sosiopolitiske situasjonen i landet vårt mer spent fra måned til måned.

Jeg har inntrykk av at en mann med rødt og hvitt motiv på klærne er definert som nasjonalist eller i det minste involvert i loven, altså per definisjon mistenkt for en del av samfunnet.

Andre lands emblemer kommer ikke som en overraskelse

Av en eller annen grunn er det mye lettere å se emblemene eller fargene til andre land på daglig basis. Om vinteren er det lett å se at mange klesplagg for den tiden av året er utsmykket med et norsk flagg i miniatyr. Jeg så sveitsiske flagg på ryggsekker eller fleece. Om sommeren eller på klubbarrangementer er det lett å møte folk som har på seg treningsdresser med det brasilianske eller italienske flagget. Hvem av oss har ikke sett en gammel mann med en baseballcaps hvor det står «USA» eller «America»?

La oss slutte å skamme oss over fargene

Kanskje vi prøver Polen også? La oss slutte å annonsere for andre land, la oss se etter fasjonable løsninger i polske farger, la oss be om hvite og røde antrekk i butikkene. Jeg ber deg ikke om å gå til patriotiske klesbutikker med en gang. I begynnelsen er det bra hvis vi ikke skammer oss eller er redde for ørnemotivene på en t-skjorte eller genser.

Eksemplet med USA og modellen for patriotisme som er populær der er banal, men det er verdt å prøve den linjen. Du må begynne et sted. Vi så en gang feiringen av å gjenvinne uavhengighet 11. november i Tricity mer hjemme enn på gatene …

Og så elsket vi paradene. Akkurat som amerikanerne.

You may also like

Leave a Comment