Home » La oss forberede oss på noe enda verre. Det kan komme magre år fremover

La oss forberede oss på noe enda verre. Det kan komme magre år fremover

by Erlend Loe

Ingenting varer evig, selv om gode ting er enkle å venne seg til. Bortsett fra EM 2016, har vi alltid klaget på landslagets prestasjoner i mesterskapsarrangementer i det 21. århundre. Selv da laget til Czesław Michniewicz endelig forlot VM-gruppen etter 36 år. Men vi dro i hvert fall på de store turneringene. Nå må vi kanskje innfinne oss med at vi kanskje ikke er med i EM, hvor nesten halvparten av lagene fra det gamle kontinentet skal spille etter regelendringen.

Selv om vi fortsatt har ett mål til takket være Nations League. Så vi håper det ikke ender i semifinalen for vi drømmer om Estland. Neste – når vi overvinner det første hinderet – vil det definitivt være vanskeligere.

SE OGSÅ: Grzegorz Lato har gode råd til Robert Lewandowski. «Han burde se dette.»

Det er visse sykluser i fotball og kriser påvirker nesten alle. Nederlenderne, som absolutt har større ressurser, var fraværende fra EM 2016 og VM i Russland. Svenskene falt i et dypt hull. Norge, med verdens beste spiss, Erling Haaland, har bare sett finalen på tv lenge. Som EM-gullvinner mislyktes italienerne i sluttspillet mot Nord-Makedonia og fløy ikke til Qatar. Det samme truer oss, ikke bare om sommeren og i Tyskland. Endelig blir det enda vanskeligere å kvalifisere seg til neste verdenscup i USA, Mexico og Canada. Og dette til tross for at inntil 48 landslag skal spille der.

Året som avsluttes med en unødvendig vennskapskamp mot Latvia har ikke produsert et lag som vi kan ha en lys fremtid med. Kan vi med stor sannsynlighet anta at Patryk Peda, som Michał Probierz dristig valgte, vil være leder for forsvaret i årene som kommer? Og blir Patryk Dziczek nummer seks? Hvordan vil det grunnleggende utstyret til forsvarerne våre se ut og hvordan vil det innledende spillsystemet se ut? Hvem vil følge i Robert Lewandowskis fotspor hvis han – på grunn av manglende kvalifisering til EM – faktisk bestemmer seg for å avslutte sitt internasjonale eventyr?

Hvis jeg skulle spille en gjettelek i dag og nevne noen navn som kan være drivkraften til laget vårt høsten 2024 og utover, vil jeg selvsagt nevne – bortsett fra keeperne – som ikke vil være et problem for en lang tid – Nikola Zalewski , Jakub Kiwior, Mateusz Łęgowski, Jakub Piotrowski, Sebastian Szymański – når han endelig begynner å spille på landslaget på lignende nivå som klubbene – Karol Świderski, Adam Buksa, Jakub Kamiński og Filip Marchwiński. Men det er ikke engang elleve personer. Og ingen av dem – for øyeblikket – er ikke «Lewy» fra de beste tidene i FC Bayern eller Dortmund, Krychowiak fra Sevilla, Glik fra Monaco, Piszczek med Błaszczykowski fra Borussia eller Milik fra Ajax eller Napoli.

For at det «nye landslaget» skal kunne konkurrere med det som nylig ga oss størst glede, må spillerne våre spille for gode klubber. Eller – har du en slik nasjonal entusiasme som albanerne. Eller to sterke klubber, for det meste polske, som jevnlig dukker opp i gruppespillet i europeiske cuper – slik tilfellet er med Tsjekkia og Prahas Sparta og Slavia. Viktoria Pilzno spilte også i Champions League i fjor. Færre endringer i trenerstillingen ville også vært fornuftig. Jaroslav Silhavy tok over laget fra våre sørlige naboer da Adam Nawałka tok farvel med Polen. På den tiden «prøvet» de hvite og røde Jerzy Brzęczek, Paolo Sousa, Czesław Michniewicz og Fernando Santos, og ingen av dem viste seg egnet. Allerede i dag kan man høre stemmer som sier at vi må si farvel til Michał Probierz hvis det ikke blir noen overgang til euro. Vi vil ikke bygge noe sånt. Verre, hvem vet, kanskje vi burde komme tilbake til jorden en stund? Og forbered deg på magre år…

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment