Home » Norge: Et Taliban-team kommer til Oslo for å forhandle om bistand

Norge: Et Taliban-team kommer til Oslo for å forhandle om bistand

by Erlend Loe

«I Oslo vil Taliban møte norske myndigheter og allierte tjenestemenn», heter det i en uttalelse fra departementet.

Besøket er planlagt fra søndag til tirsdag.

Departementet spesifiserte ikke hvilke allierte som ville delta, men VG sa at det vil være representanter fra Storbritannia, EU, Frankrike, Tyskland, Italia og USA.

– Vi er svært bekymret over den vanskelige situasjonen i Afghanistan, hvor millioner av mennesker står overfor en stor humanitær katastrofe, sa Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Å involvere både det internasjonale samfunnet og afghanere fra alle samfunnslag i dialogen med Taliban er avgjørende for å hjelpe afghanske sivile, sa hun.

Huitfeldt understreket at Norge vil «klart uttrykke sine forventninger», spesielt i forhold til «jenters utdanning og menneskerettigheter», og sa at møtet ikke ville bety «legitimering eller anerkjennelse av Taliban».

«Vi la merke til det den gangen. – Vi må ikke la den politiske situasjonen forverre den humanitære katastrofen, sa den norske diplomatiske sjefen.

Taliban kom tilbake til makten i Afghanistan i august i fjor etter å ha trukket ut internasjonale styrker to tiår senere. Det forrige Taliban-regimet ble styrtet under en USA-ledet invasjon i 2001 etter 11. september-angrepene i USA.

Den humanitære situasjonen i Afghanistan har forverret seg dramatisk siden august. Humanitær bistand er suspendert og USA har frosset 9,5 milliarder euro. 8,4 milliarder dollar i eiendeler eid av Central Bank of Afghanistan.

I følge FN er 55 % for tiden i fare for å sulte. Befolkningen i Afghanistan er 23 millioner. mennesker og 5 milliarder er nødvendig for å håndtere den humanitære krisen i år. USD.

Det er ikke tillatt å publisere, sitere eller på annen måte reprodusere informasjonen til BNS nyhetsbyrå i massemedier og på Internett uten skriftlig samtykke fra UAB BNS.

You may also like

Leave a Comment