Home » OL-ikonet forteller om panikk over dopingnyheter

OL-ikonet forteller om panikk over dopingnyheter

by Thure Lindhardt

Det var Petter Olberg, lege på det norske skilaget, som så ringte på telefonen for å sende en pinlig melding til tidenes mest titulerte vinter-OL-utøver.

– Det var en absolutt djevel å få en slik telefon, sier Björgen til VG.

I boken Das Herz des Sieger, skrevet av NRK-journalist Ingerid Stenvold, snakket den flerfoldige olympiske mesteren om et indre drama etter å ha hørt ubehagelige nyheter.

Det var ingen feil. Lagets lege bekreftet at et slikt svar var mottatt fra Det internasjonale skiforbundets dopinglaboratorium i Lahti.

M. Bjørgen snudde umiddelbart. Panikken har begynt, heter det i boken.

«Scanpix» nuotr./Marit Bjørgen

Den norske skiløperen sa at hun var tungpustet og begynte å gråte samtidig.

«Er det mulig? Forskjellige scenarier gikk gjennom hodet mitt: Overskrifter i aviser, lommelykter fra fotografer på pressekonferanser,» så M. Bjørgen for seg. «Tårene rant, ordene satt fast.»

Det er funnet spor av norandrestoteron i kroppen hennes – Det internasjonale antidopingbyrået har satt stoffet på forbudslisten.

Den norske skiløperen begynte å forklare og oppdaget snart at det kunne skyldes norestisteron, et medikament som brukes som gestagen for å kontrollere overgangsalderen.

Stoffet er lovlig og M.Bjørgen har dokumentert bruken.

Forfatteren av boken skrev at når man tar norestisteron, kan små mengder norandestosteron påvises.

Da en lege fra det norske skilaget og M.Bjørgen samlet fakta og sendte dem til det internasjonale skiforbundet, måtte svar vente i to uker.

«Det har vært to uker med helvete», sa Björgen.

Endelig kom svaret, det ble skrevet at mesteren ikke hadde gjeld, saken ble avsluttet.

«Scanpix» nuotr./Marit Bjørgen

Den 41 år gamle nordmannen, som har deltatt i fem olympiske leker i karrieren, har tatt opptil 15 olympiske medaljer, inkludert 8 gullmedaljer. Hun vant fem medaljer på Pyongyang-lekene 2018, som var hennes siste.

I ski-VM tok Norge 26 medaljer, inkludert 18 gull.

You may also like

Leave a Comment