Home » Ski og paragliding – en sport som ble født i Bieszczady – Kolbuszowa

Ski og paragliding – en sport som ble født i Bieszczady – Kolbuszowa

by Erlend Loe

KUNNGJØRINGER

Snøgliing, fordi vi snakker om det her, ble oppfunnet i 1996, ikke i bakkene til Alpene eller i Skandinavia, men i Polens Bieszczady-fjell av en paraglidinginstruktør fra testteamet, Wacław Kuzła. Det er en kombinasjon av ski og paragliding som garanterer helt nye følelser. Det er en utfordring for amatører av uvanlige opplevelser. Snøgliding er et tilbud for de som liker fjellturer, men ønsker å bevege seg raskere enn på egne bein og med mindre innsats.

Alt du trenger er litt snø og vind for å utøve denne sporten. Det som kreves er evnen til å gå på ski, mestring av vingekontrollteknikk og fysisk form. Det er i bunn og grunn en sport for alle. Det ser ut til å være en ideell måte å tilbringe fritiden på, som anbefales spesielt for de som er lei av å stå på ski på heisen og ikke ønsker å drive med ekstremsport. Det kan også være en måte å bevege seg i åpne områder eller til og med på fjellet.

– Snøgliding er en kombinasjon av to lidenskaper: paragliding og ski. 70 prosent paragliding, 30 prosent på ski. Aller best er det når vinden når en hastighet på 10-15 m/sek.

– sier Spiritus Movens fra denne disiplinen Wacław Kuzło.

Hvor starter du snøflygingseventyret? Ifølge mesteren er de perfekte stedene i Bieszczady-fjellene i Ukraina, og også på det største platået i Norge. De første timene bør gjøres opp med læreren. Det er ikke nok å kunne fly paraglider, på samme måte som det ikke er nok å være en god utforkjører. Instruktørens rolle er å kombinere disse to ferdighetene og gi nødvendig kunnskap om kjøreteknikk.

Wacław Kuzło begynte sitt eventyr i 1996 i Bieszczady-fjellene. Og slik forteller han vennen Mariusz Janik, grunnleggeren av det velkjente og respekterte reisebyrået BIESZCZADER, om fødselen av snøflyging;

Da jeg var paragliding om vinteren, slo et kraftig vindkast vingen min og begynte å dra meg gjennom snøen. Jeg kom hjem, fant en gammel paraglidervinge, kuttet av noen få fot på hver side, reduserte overflaten på vingen og gikk opp bakken igjen. Det viste seg at takket være denne vingen kan du ikke bare fly, men også bli trukket av vinden i vingekamrene – kjør ikke bare på flatt underlag, men også oppover i sterk vind!

Oppdagelsen hans infiserte skiinstruktøren Mariusz Janik, som umiddelbart satte ut for å oppdage Bieszczady-fjellene for en ny sport.

Jeg ble smittet med henne. Nesten hver dag startet med å sjekke vær, vindretning og velge riktige bakker. Jeg oppdaget raskt at bakkene i Bezmiechowa, på Rzepedka-høyden (708 m), ovenfor Wysoczany og på de store engene i Osławica er egnet for sørlig vind. Biała Góra (597 m) i Kulaszne viste seg å være ideell for øst- og vestvind, for nordavind – Stary Łupków, Osławica bak sporene. Mellom Dołżyca og Czystogarb oppdaget vi fantastiske steder for sør- og nordavind

For hver sesong som gikk ga det mer og mer glede å øve snøflyging. – I 2019 tilbakela jeg en distanse på 45 kilometer i de nordlige bakkene i Stary Łupków på 3 timer og 9 minutter. Toppfarten jeg nådde var 71 km/t. Og interessant nok gikk jeg raskere oppover enn nedoverbakke på denne testen – fortalte. Fascinert av fremgangen begynte han å måle resultatene som ble oppnådd. I mars 2019 overvant han den magiske grensen på 100 kilometer på 5 timer og 54 minutter.

I vår bestemte han seg for å oppdage Ukraina for snøflyging. For første gang valgte han Mount Stoh (1681 moh), den høyeste toppen av Połonina Borżawa (150 km fra grensen i Krościenko til landsbyen Wołowiec).

Jeg la drive for paragliding på ryggen og kjørte til Wielki Wierch (1598 moh). Jeg beveget meg kun mot Stoh ved hjelp av en 12-meters vinge. Jeg var forelsket. Jeg har aldri sett så vakker vinterutsikt, selv mens jeg var på fottur rundt Annapurna i Himalaya

– melder Mariusz Janik.

«Det viste seg å være det perfekte båndet for enhver vindretning

Mindre enn en måned senere (1. april) returnerte han til Borżawa i Ukraina, denne gangen sammen med Wacław Kuzła. På det tidspunktet brøt W. Kuzło sin forrige rekord og tilbakela distansen på 155 kilometer på 6 timer og 19 minutter.

Den neste aksjonen, som de kalte «Snowgliding Expedition Borzhava 2019», var en stor opplevelse utført i komposisjonen til Wacław Kuzło, Mariusz Janik og Paweł Murawski.

– Vinden vil blåse med en hastighet på 15 m/sek. Det var mulig å ri fjellryggene, med en kort flytur ned og tilbake til toppen. Hastigheten oppover var opp til 50 km/t, nedoverbakke mer enn 80 km/t. Over tid økte vindhastigheten og kjøringen ble farlig. Vi måtte holde løypa ca 300 meter under ryggen

– M. Janik husker denne ekstremt vellykkede ekspedisjonen.

Resultatene av «Borzhava 2019»-ekspedisjonen var rekorder. Wacław Kuzło tilbakela en distanse på 155 kilometer på 6 timer og 19 minutter og klatret totalt 4250 meter. Mariusz Janik tilbakela 111 kilometer på 6 timer og 22 minutter, med 2960 høydemeter. Resultatet til Mariusz Kuzła (155 km) ble kalt polsk og verdensrekord. Det var andre rapporter. De tre andre ble laget av Mariusz Janik. Disse er: å tilbakelegge en distanse på 100 kilometer på 3 timer og 13 minutter, summen av stigningene i løpet av en distanse på 100 kilometer. – 4 154 m, 161 km på 5,10 timer og summen av stigningene på denne ruten – 6 250 m.

To polske rekorder av Podkarpackie-mestere ble godkjent av rekordkontoret. Disse er: rekorden for lengst tilbakelagt distanse – 161 km. på 5,19 timer og rekorden for raskeste 100 km (3,15 timer). Vil de sette verdensrekorder? Det er vanskelig å si fordi det koster over 8000 å godkjenne en verdensrekord. zloty. Hvis Mariusz Janik, som har fire plater, ønsket å levere dem, ville han trenge rundt 40.000. zloty. Håp i bedrifter som ønsker å finansiere en slik innsats i reklameøyemed.

Likte du den nye vintersporten kalt SNOGLIDING? Visste du at hun har polsk Bieszczady-opprinnelse? Eller kanskje denne publikasjonen inspirerer deg til å prøve å erobre plassen på ski, med vingen over deg, der vindens kraft er fremdriften? I dette tilfellet anbefaler jeg deg å kontakte BIESZCZADER reisebyrå. Der får du høre fra Mariusz Janik: «Snøgliing er for øyeblikket den sporten jeg har hatt det privilegium å møte i mitt liv…» på seilflyet i Bezmiechowa og du vil se de fargerike vingene til paraglidere med ski festet sveve i snøen og skli av, utføre spektakulære hopp og andre stunt, det blir noe å bli smittet for livet. Prøv det!

You may also like

Leave a Comment