Home » Slik det var med Legia-trenerne i 2011-2021. Fjell (del 3)

Slik det var med Legia-trenerne i 2011-2021. Fjell (del 3)

by Erlend Loe


Qbas

Året 2021 går mot slutten. Sammen med ham ser vi begynnelsen av Legias gylne tiår. På den tiden vant «militæret» syv polske mesterskap og cuper, spilte fem ganger i Europa League og en gang i Champions League. De ligger for øyeblikket på nest siste plass i ligaen og går gjennom en enorm sportslig og organisatorisk krise. På disse 10 årene har klubben sparket trenerne sine 12 ganger. Bli kjent med disse historiene.

Henning Berg


Foto: Woytek / Legionisci.com

– Det er ingen hemmelighet at presidenten i Leśnodorski var opptatt av å signere Ole Gunnar Solskjær, som ledet Molde på den tiden, men som allerede var fokusert på Premier League på den tiden. Han anbefalte imidlertid Henning Berg, som også ble salvet av Alex Ferguson og derfor ble ansatt av Legia – hevder journalist Robert Błoński. Ett skritt var nært forestående. Men nordmannen trengte tid. – Urban burde forlate uansett etter utløpet av kontrakten sommeren 2014. Klubben bestemte seg for å flytte raskere, slik at Berg fikk seks måneder på å studere. Han brukte disse månedene godt, sier Błoński. Legia i tøylene forsvarte mesterskapet, men imponerte ikke med effektiviteten i spillet. – Det var en norsk måte å spille på. Kult, sofistikert, organisert – kommenterer journalisten Adam Dawidziuk.

fot.  Mischka / Legionisci.com
fot. Mischka / Legionisci.com

I Champions League-kvalifiseringen var imidlertid belastningen lovende. Spesielt etter den første kampen mot St. Patricks, hvor legionærene kun utlignet på pause og reddet uavgjort 1-1. «En uavgjort mot St. Patrick’s er den største flauheten i historien til Legia Warszawa-konkurransene i europeiske konkurranser,» buldret «Przegląd Sportowy». Det ble også en lang stigning i omkampen, men de siste 25 minuttene scoret de fire mål og endte spektakulært 5-0. Teamet fanget vinden i seilene. I tredje runde av Champions League-kvalifiseringen møtte hun Celtic og skottene var de klare favorittene. – Den gang var Celtic på høyde med dagens rival Legia i Europa League – sier Błoński. Berg hadde en plan for dette spillet, han klarte å finne motstanderens svakheter, for å justere spillerne sine riktig. Og det fungerte. En 4-1 seier på Azienkowska Street var den laveste straffen. – Det var en av de beste Legia-kampene i Europacuphistorien – hevder Dawidziuk. I omkampen vant nok legionærene igjen (2-0), men fortsettelsen vet vi: Bartosz Bereszyńskis søknad på kampprotokollen, som ble utestengt på grunn av kort, endte med suspensjon for skottene og de ble forfremmet.

Legia måtte slikke sårene hennes. Den norske treneren klarte å mobilisere laget til Europa League-kampene. Selv om han kanskje ikke er han. – Mentaliteten til spillerne avgjorde alt, vi måtte jobbe gjennom det i hodet, for å samle oss. Vi kom til den konklusjonen at å diskutere det ikke ville hjelpe oss i det hele tatt, og den beste måten å bevise vår verdi på ville være å gå videre til Europa League – minnes Łukasz Broź. Etter vanskelige kamper med FK Aktobe fant Legia seg tilbake i gruppespillet. Og hun så flott ut der: hun brøt rekorden for kamper uten å tape et mål i cupen og tok førsteplassen for første gang i historien. I Ekstraklasa? Nordmannen var ofte med i ungdomstroppen, litt som en blokade. Likevel ledet Legia tabellen med tre poeng på slutten av 2014. Den tredje tittelen på rad virket nær nok. Lagkapteinen var Miroslav Radović, som bygde hele offensiven rundt fjellet. Serberen spilte som aldri før og den unge Ondrej Duda utviklet seg fantastisk ved sin side. I mellomtiden trakk legionærene Ajax til 1/16-finalen i LE og gikk inn i denne konkurransen med store forhåpninger.

Foto: Woytek / Legionisci.com
Foto: Woytek / Legionisci.com

I mellomtiden, dagen før den første bortekampen, kom nyheten om at «Rado» var solgt til Kina. – Berg ble sjokkert. Ikke engang fordi han mistet sin beste spiller, men fordi ingen informerte ham. Ja, det ble spekulert mye i media, men ingen av klubbherrene snakket med nordmannen. Han følte seg forrådt. Han bestemte seg også for at han ikke lenger vil spille i Amsterdam ettersom Radović ikke lenger er hans spiller. Legia hadde store situasjoner der, inkludert Żyry, som spilte for «Rado». Miro ville absolutt ha snudd det – minnes Błoński. Żyro scoret ikke, Legia tapte. Akkurat som i omkampen. Problemer begynte også i Ekstraklasa, der «militæret» ikke bare spilte dårlig, men ofte tapte poeng. – «Rado» manglet, Berg gjorde lagets prestasjon avhengig av ham. Det var ingen til å erstatte ham – sier Dawidziuk.

Denne situasjonen så ut til å gi Orlando Sa en mulighet. Problemet hans var imidlertid Bergs mystiske motvilje. – Jeg anser unnlatelsen av å regulere forholdet til Sa som Bergs største feil – sier Błoński. – Han var en utmerket spiss, ikke bare med tanke på polske forhold, og å bringe ham hit var en kjempesuksess for Żewłaków og Leśnodorski. Det var en annen fotballspiller i sørlandsk stil som elsket å ha det gøy rundt i byen. Treneren, ekstremt prinsipiell, orket ikke og presset portugiseren ut av troppen – oppsummerer journalisten. Dawidziuk gjentar ham: – Han kom ikke overens med Sa. Jeg er overbevist om at hvis Urban fortsatt hadde vært trener, ville de kommet perfekt overens, Orlando ville vært toppscorer og han ville ha gått for millioner.

Foto: Woytek / Legionisci.com
Foto: Woytek / Legionisci.com

Legia tapte rivaliseringen med Lech om mesterskapet, til tross for at han tidligere beseiret denne rivalen i den polske cupfinalen. – Stolt går foran høsten – sier Dawidziuk – Jeg husker hvordan fotballandslaget etter finalen, ledet av Ivica Vrdoljak, brakte pokalen til journalister og nektet å la seg intervjue med sang. Jeg har inntrykk av at de følte seg for selvsikre den gangen – understreker journalisten. Rett etter finalen tok legionærene i mot «Kolejorz» og tapte denne gangen 1-2 og mistet samtidig sin lederposisjon. – Det betydde at Legia ikke kom til å vinne ligaen selv om det gjensto seks runder. I slike situasjoner prøver Polen alltid å hjelpe sine rivaler – hevder Błoński. Berg mistet tittelen, men beholdt sin posisjon. Seweryn Dmowski, den gang konsulent for ledelsen for strategi og krisekommunikasjon, minner om at problemer begynte i forholdet til Berg på den tiden. – Journalister påpeker at han fortsetter å fortelle de samme tingene som sjelden kommer i kontakt med virkeligheten. Hvis laget spilte dårlig, sa han at det var bra osv. Det ble dårlig mottatt, blant annet av fansen. Vi prøvde å bøte på situasjonen, vi snakket sammen. Han så ut til å forstå, og så gjorde han det samme. Han reagerte følelsesmessig på våre uttalelser – sier Dmowski.

Starten på neste sesong viste at det var et godt grep. Selv om Sa og Dossa Junior forlot laget, var det fotballspillere som raskt spilte viktige roller i det, som Michał Pazdan, Nemanja Nikolić og Aleksandar Prijović. Legia gikk inn i den nye konkurransen med et smell og vil sannsynligvis vinne de neste kampene. Både i ligaen og i cupen. Så hun steg igjen til Europa League-gruppen uten store problemer. Men noe satt fast i ekstraklasaen og den vant bare én gang på sju runder. Tittelen for århundret var ned 10 poeng. – Og Berg betalte for denne stillingen. Presset i Legia er alltid der, men det nærmer seg århundret legger vekt på å feire det jubileet med en dublettspesial. Enorme – sier Błoński. – Berg taklet ikke seg selv – med suksesser, men også med fiaskoer. Han fortsatte uten å tenke seg om. Da han ble informert om løslatelsen, bekreftet han det ikke. Han bare hveste: «Du vil angre på det» – husker Dawidzuk. – Etter hjemkomsten fra Zabrze, inviterte Leśnodorski og Żewłaków Berg til et intervju. De informerte ham om at han ikke lenger var trener. I minutter forklarte de årsakene til avgjørelsen. Treneren sa ikke et ord. Da de var ferdige reiste han seg bare og gikk. Det var bestyrtelse. Det var ikke kjent om han forsto eller gjenkjente det. Vi var redde for at han i en slik situasjon skulle dukke opp på mandag på treningen som Czerczesow skulle lede – sier Dmowski.

Foto: Woytek / Legionisci.com
Foto: Woytek / Legionisci.com

Samtidig var det to andre problemer: – Vi hadde det ikke fysisk bra. Vi løp jevnt og trutt, det var ingen akselerasjon. Vi gjorde trenerens oppmerksomhet på dette problemet uten hell. Det var ingen problemer i denne forbindelse før, men vi var tydelig dårlig forberedt – minnes Broź. – Vi så at vi ikke spiller slik Legia skal spille, laget som vil dominere. Det føltes som om vi hadde nok spillere til å bruke mer kompliserte taktiske opplegg enn Berg foreslo. Selvfølgelig kan han mene at vi er for svake for slike ting – igjen bemerket Igor Lewczuk.

Uansett mistet treneren presidentens tillit, som antydet i media at en endring var nødvendig. Bogusław Leśnodorski sa i «Super Express» at klubben vurderte å sparke nordmannen på slutten av preseason. Selv om laget fortsatt hadde en sjanse til å vinne mesterskapet. – Vi merket at verken laget eller spillerne utvikler seg individuelt – sa daværende president.

Les også:
Slik det var med Legia-trenerne i 2011-2021. MACIEJ SKORŻA (Vare 1)
Slik det var med Legia-trenerne i 2011-2021. JAN URBAN (Linje 2)

NESTE DEL PÅ TORSDAG

Henning Bergs statistikk i Legia

You may also like

Leave a Comment