Home » Ultramaratonløpere: Vi litauere er sånn – bestemmer vi oss for noe, så fullfører vi det

Ultramaratonløpere: Vi litauere er sånn – bestemmer vi oss for noe, så fullfører vi det

by Thure Lindhardt

En barndomsdrøm

Etter at du har satt deg selv oppgaven med å gå 10 000 hver dag. Steps, jeg syndet forrige uke. Kulden og med den late tallet halverer setttallet.

«Vi la merke til det da. Da går vi fortere”, smilte A. Ardzijauskas etter å ha på seg de tunge støvlene mine og skinnjakken.

Jeg var glad for å endelig komme meg i bevegelse, jeg hadde bare ingen anelse om at de to skulle være så produktive for en tur – jeg samlet alle dagens trinn på halvannen time. Jeg følte meg som en helt et øyeblikk – helt til jeg fant ut at en tur som denne bare var en mild oppvarming for Aid. Vi har satt oss som mål å overvinne drøyt 30 000 på 14 måneder. km løper en mann ca 70 km om dagen. Jeg anslår at å konvertere denne avstanden til trinn vil utgjøre godt over 100 000. i løpet av dagen.

A.Ardzijauskas kan ofte bli funnet på gatene i Kaunas. (Foto av Justina Lasauskaitė)

«Når begynte jeg å løpe? For lenge siden. Fortsatt på skolen, sa Aidas, som på den tiden ikke hadde noe annet valg.

Etter å ha pådratt seg en alvorlig skade i begge bena, måtte eleven rett og slett bevege seg etter behandlingen. Spørsmålet dukket opp om hvordan gå eller løpe raskere. Etter å ha prøvd begge, bestemte Aidas seg til slutt for det andre alternativet. Først gikk de hjemmefra til Kaunas-lagunen og tilbake, inntil avstandene som ble tilbakelagt vokste til avstander som var vanskelige å forstå.

Kaunas var ikke bare drevet av glede, men også av drømmen som har vært verdsatt i mange år.

«Som barn drømte jeg om å gå rundt kloden. Jeg tenkte på å svømme den gang, men til slutt bestemte jeg meg for å løpe – i motsetning til de fleste av dem som begynte sine barndomsdrømmer, den tidligere brannmannen A. Ardzijauskas for sterk. – Jeg løp ikke. Vi litauere er nok sånn allerede – hvis vi bestemmer oss for noe, så gjør vi det til slutten.»

Pandemien har justert planen

I 2017 bestemte Aidas nøye ruten for det store løpet og forberedte seg på utfordringen.

«I følge mine beregninger skulle gjennomsnittstemperaturen under løpeturen vært 27-30 °C på de forskjellige punktene jeg merket. Jeg forberedte meg på det. I mange år varmet jeg opp som en øgle foran solen, tok ikke en kalddusj, drakk litt væske for å svette litt. Det var slik at til og med blod rant fra nesen. Jeg løste saken kirurgisk senere,” sa han til samtalepartneren, han hadde herdet kroppen på andre måter også.

Han gjorde puste- og tøyningsøvelser og sluttet selvfølgelig aldri å bevege seg. I 2012 reiste han til Litauen på 24 dager og et år senere på 44 dager – Østersjøen. I 2014 overvant 5 tusen. km fra Los Angeles til New York. Flyktet fra Dakar til Vilnius i 2018. 2019 Aida flyktet fra Norge til Hellas i 72 dager.

«Jeg regnet ut det i 2020. Jeg må være på mitt beste i begynnelsen av mai. Før slutten av 2019 begynte jeg å søke om visum ved ambassader, men jeg fikk dem ikke. Kina svarte, Australia nølte. «Venner sa at alt skyldtes julesesongen, men det viser seg at disse landene allerede visste om koronaviruset,» husket samtalepartneren i mars 2020, da Litauen endelig stengte alle sine grenser til verden.

Det er sant, verken begrensningene eller troen til de rundt dem har flyttet den grandiose ideen til Aidos begeistring. Etter ønske fra venner som jobber for konsulentselskapet Baltic Amadeus for utvikling av IT-løsninger og digitalisering, har de laget en egen app gratis. Etter å ha flyttet ruten opprettet av Aido, viser den posisjonen til løperen både på det antatte verdenskartet og i det virkelige området av Litauen. Du kan nå se hvordan kilometerne rundt om på kloden har gått dag ut og dag inn på det interaktive kartet https://echorun.world/.

«Jeg måtte gå over fire kontinenter. Nå viser det seg at jeg løper i Litauen. Det er hovedforskjellen på turen min, sa A.Ardzijauskas.

Vi, litauere, er nok allerede sånn – hvis vi bestemmer oss for noe, så fullfører vi det.

Ingen motivasjon kreves

Løperen startet sin store reise 1. oktober i fjor og valgte hjembyen Kaunas som utgangspunkt. Siden den gang har Aidas truffet mer enn 25.000. km. De første 10.000. km, sa han, var veldig emosjonelle og følte fysisk utmattelse da de gikk inn i sitt andre tiår.

«I første halvår løp jeg 14 tusen. Km. Jeg trodde at i et slikt tempo ville jeg lett gjennomføre resten av planen, men varmen startet. Jeg spiste mindre, svettet mer, hadde mindre styrke,» han sa samtalepartner som senket tempoet.

Situasjonen var lik om vinteren da A.Ardzijauskas løp rundt 50 km i stedet for 70 km og mer. Nå har ultramaratonløperen kommet tilbake til sin vanlige rytme, og løping kaster bort like mange timer som vår hyppige arbeidsdag.

«Det var da jeg bare la merke til det. Jeg kan gjøre 1 km på omtrent 7 minutter”, ble A. Ardzijauskas spurt om ikke løpingen ville ta lengre tid, alt avhenger av ditt indre humør. – Du kan gå samme vei og forestille deg noe annerledes hver gang. La oss si at vi er på kaia nå. I går var det grønt, i dag er det gult av bladene, i morgen er det kanskje ikke disse bladene, men de røde takene på huset åpner seg. Tro meg, jeg tenker bare ikke på å rømme.»

Jeg hørte ikke ordet «motivasjon» fra Aidos lepper. Sistnevnte ble ifølge samtalepartneren oppfunnet av amerikanere som hadde godt betalte, men upopulære jobber. De som vet hva de vil ha og leter etter det for enhver pris trenger ikke slike unnskyldninger.

«Forfattere kan si at de trenger motivasjon og inspirasjon, men til slutt sitter de fortsatt og skriver under. Jeg skal fortelle gutta et enkelt eksempel: Hvis du vil på toalettet, kan du enten se motivasjonsfilmer eller bare gå på toalettet,» lo ultramaratonløperen.

Hvis ingenting endrer seg, bør det virtuelle løpet som har sirklet kloden avsluttes innen slutten av året. (Foto fra personlig arkiv)

Sild og rundstykker

Aidas kjører vanligvis i Vilnius. På begynnelsen av året måtte han prøve Dubais gater. Vel fremme i Kaunas løper mannen rundt og besøker området rundt hjembyen, og når Kačerginė eller Zapyškis.

«Det er et sted hvor du kan spise veldig velsmakende kebab. Han baker fortsatt gode pannekaker og potetpannekaker der – A.Ardzijauskas har ikke lagt skjul på at en av de største gledene ved hans «Jorden rundt – med Litauen i hjertet»-løpet er deilig mat. — Jeg kan si at jeg spiser som til jul hver dag.

For å ha nok styrke til å rømme, bruker en mann omtrent 8 tusen om dagen. Kalorier. La meg minne deg på at for å opprettholde kroppsvekten din trenger en gjennomsnittlig voksen 1,6 til 3000 mennesker om dagen. Kalorier. Når du går ned i vekt, anbefales det å konsumere ca 1,2 tusen. Kalorier.

«Et sunt kosthold alene ville gjøre det vanskelig å innta så mange kalorier. Jeg spiser burgere, sild med rømme og poteter, pannekaker, pasta, diverse grøter med tørket frukt, jeg liker kjøtt, fisk. Jeg går ofte på kinesiske restauranter. Om sommeren var det vanskeligere å spise så mye og det begynte å gå ned i vekt. Jeg drakk kakao i varmen. En kopp er noen hundre kalorier, sa en ganske fyldig løper som fylte magen med varm mat fire ganger om dagen.

Echo kan til og med ha noen få varme retter og dessert i én økt. (Foto fra personlig arkiv)

I tillegg er det alltid en sjokoladeplate, en banan eller et eple i lomma, og hvis forsyninger ikke strekker til, går Aidas til butikken eller til bakeriet. Han ønsket å gjøre det etter samtalen vår.

«Det er flere bakerier i Laisvės Alley som jeg besøker. Selvfølgelig er det en smultring også! Jeg liker veldig godt smultringer med syltetøy og kjøtt,» sa A. Ardzijauskas og jeg begynte å velge spytt i munnen.

Samtalepartneren spøkte med at det samme skjer med ham når kroppen føles sliten. Da aktiveres alle sanser. Nesen lukter bedre av mat, og ørene hører forskjellige lyder, for eksempel gjennom vinduene på kafeer.

Helseforskning i Kaunas

A.Ardzijauskas var glad for at løpeturen hans tjente vitenskapen. Spesialistene fra Lithuanian Sports University og Sports Clinic i Kaunas, som han regelmessig besøker, følger nøye med på endringene i ultramaratonløperens kropp og registrerer alt. Ifølge forskere er ekko et unikt tilfelle i menneskehetens og sportens historie, og det det gjør er en enorm belastning på hele kroppen – fordøyelsessystemet, termoregulatoriske og andre systemer, ledd, kanskje til og med hjertet. Ifølge intervjueren er det foreløpig ikke funnet store endringer i kroppen hans, men ingen vet hvordan det vil gå i fremtiden.

«Generelt er det få mennesker i verden som reiser slike avstander over lang tid. Så mye som jeg var interessert, måtte de senere løperne slite med visse helseproblemer”, ble A. Ardzijauskas bedt om å spesifisere i detalj, de fleste av dem klaget ikke over slitne ledd, men over psykologiske problemer. For eksempel gikk en løper som mistet sporten opp et dusin kilo. De sa at de ikke kunne bli kvitt det på mange år.

«Vi la merke til det da. To-tre uker før slutten av løpeturen prøvde jeg å kutte ned på maten, løpe saktere for å roe ned kroppen, men jeg gikk fortsatt opp mellom 3 og 5 kg. Prosjektene var selvfølgelig mye mindre den gang. Så hvis vi ganger disse kiloene med 14? Jeg kan heller ikke spise fordi kroppen, som føler at noe er galt, begynner å bygge reserver.

Når det skjer, lover Aida å betale tilbake konas gjeld. Med mål om å omgå verden, ga mannen ikke bare opp jobben som brannvesenets redningsmann, men ga også verdifull tid med familien. Ultramaratonløperen tvilte på om han ville bli på ett sted lenge. Selv om dette prosjektet fortsatt pågår, vurderer folket i Kaunas et nytt.

«Selvfølgelig ikke i denne grad,» sa A. Ardzijauskas etter å ha forlatt intrigen. «Jeg liker ikke å snakke på forhånd fordi det hender at du planlegger og setter det, og der fremfor alt tar alt for deg og bestemmer.»

You may also like

Leave a Comment